Pénzügy

Ezért ne lottózzon soha többet

Önkéntes adózás. Az ostobák játéka. A bolondok adója. A matematikai analfabétaság ára. Ilyen gúnyneveket aggat a szakirodalom a lottózásra. Mégis több milliárdot fizetünk be a Szerencsejáték Zrt-nek.

 

Minden idők ötödik legnagyobb nyereményét vitte el valaki a hétvégén. Ugyanis a Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint volt ötös a lottón, és 3 milliárd 54 millió forintot kaszált. Megtörtént a csoda. Valaki, valahol, aki a szomszéd is lehetett, vagy a nagymama, egyik pillanatról a másikra Krőzus lett 225 forintból. Miért ne lehetnék ez legközelebb én? – teszi fel most a kérdést magának sok ember.

 

Elmondom, miért.

Azért, mert fel sem tudjuk fogni, hogy mennyire kis esélyünk van, amikor megvesszük a szelvényt. Annyira kicsi, hogy körülbelül tízszer több esélyünk van lezuhanni egy repülővel, mint megnyerni az ötöst. Tehát ha Ön lottózik, akkor repülőre semmiképp se üljön fel.

Jó lesz, ha viharban nem megy ki az utcára, mert a villámcsapás általi halálra körülbelül 5859-szer több esélye van, mint hogy megnyerje az ötöslottót.

Sőt, jó lesz, ha egyáltalán nem megy ki az utcára: mivel minden évben 63 ezer magyar hal meg a tízmillióból, egy hétre 1200 halál jut. 1200 a tízmillióhoz az körülbelül 1: 10 ezerhez. Ez azt jelenti, hogy ha vasárnap megveszi a következő heti lottójegyét, 4300-szor valószínűbb, hogy meghal az adott héten, mint az, hogy milliárdosként zárja a hetet.

Íme egy egyszerű infografikon ennek ábrázolásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik