Pénzügy

Banki visszatérítés – lehet, hogy várni kell rá?

Ha a bankok úgy támadják meg az MNB határozatát, hogy a végrehajtás felfüggesztését is kérik, akkor egyhamar nem jön a várt summa.

Az MNB múlt héten 35 pénzügyi szervezetet büntetett meg azért, mert úgy ítélte meg, hogy jogtalanul emelték a díjaikat.

Ezen kívül azt is előírta a pénzügyi felügyelet, hogy a vétkes szolgáltatóknak legkésőbb április 30-ig vissza kell fizetniük a jogtalanul beszedett díjakat a fogyasztóknak. Összesen mintegy 10 milliárd foritnnyit kell a bankoknak visszafizetniük.

Automatikus, de még nem biztos

A visszatérítési folyamat egyébként automatikus, az ügyfeleknek nem kell semmit tenniük, a bankok dolga intézkedni a jogtalanul beszedett díjak visszaadásáról. Több bank már nyilatkozott is, hogy fizet.

Igen ám, de mi van, ha a bank megtámadja a döntést? A határozatokban az szerepel, hogy a keresetlevél benyújtása miatt nem lehet elhalasztani a fizetési kötelezettség teljesítését.

Csakhogy, mint az Azénpénzem.hu jogászoktól megtudta, ha úgy támadják meg a pénzintézetek a határozatot, hogy közben a bíróságtól kérik a végrehajtás felfüggesztését is, akkor más a helyzet. Ilyenkor ugyanis a pénzvisszatérítés is felfüggesztődik. Vagyis hiába várnak az ügyfelek.

A határozatok megtámadására egyébként 30 napjuk van a megbírságoltaknak. Azt még nem tudni, hányan élnek majd a lehetőséggel.

Bankbírság

Visszakoztak

A cikk megemlíti, hogy a megbírságoltak között szereplő MKB például már bejelentette, a jövőben egyáltalán nem fogja az ügyfelekre hárítani a tranzakciós illetéket.

Új díjnak számít

Érdekes megállapítások is találhatóak a határozatokban – figyelt fel a portál. Például ahol a korbban díjmentes, az ingyenes vagy a nulla forintos szolgáltatásokat tették fizetőssé a bankok, a felügyeleti hatóság szerint ott is új díj bevezetéséről van szó.

Vagyis ezekben az esetekben is visszatérítésre számíthatnak a fogyasztók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik