Pénzügy

Annyi vagyona van 5 brit családnak, mint több millió britnek összesen

Az öt leggazdagabb brit család összesített vagyona meghaladja a brit társadalom legkevésbé tehetős 20 százalékának vagyonát - áll az Oxfam hétfőn Londonban nyilvánosságra hozott jelentésében.

A szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen küzdő, nagy-britanniai székhelyű kampányszervezet kimutatása szerint a brit lakosság legszegényebb ötödének összvagyona 28,1 milliárd font (nem egészen 11 ezer milliárd forint), ami egy főre átszámítva mindössze 2230 font (843 ezer forint) ingó és ingatlan értéket jelent. Ennyiért Nagy-Britanniában egy viszonylag jó állapotú, alsó középkategóriás, tízéves használt autót lehet kapni.

A leggazdagabb öt család teljes vagyona ugyanakkor 28,2 milliárd font, ami azt jelenti, hogy e családok nagyobb vagyonértéket birtokolnak, mint a legszegényebb 12,6 millió brit. A felső öt közül is a leggazdagabb a hatalmas értékű ingatlanvagyonáról világhírű Grosvenor család, amelynek portfoliójában 77 hektárnyi lakóingatlan-terület szerepel London két legdrágább városrészében, Mayfairben és Belgraviában. A Grosvenor család – amelynek élén Westminster hercege, Gerald Grosvenor áll – 7,9 milliárd font ingó és ingatlanvagyonnal vezeti a listát, és így ez az egy család gazdagabb, mint a brit társadalom legszegényebb tíz százaléka együtt. A lakosság legszűkösebben élő tizedének összvagyona 7,8 milliárd font – áll az Oxfam jelentésében.

A szervezet szerint ráadásul e szélsőséges vagyonkülönbségek folyamatosan újratermelődnek. Az Oxfam kimutatta, hogy az 1990-es évek közepe óta a leggazdagabb 0,1 százalék heti reáljövedelme átlagosan és fejenként 461 fonttal – éves szintre számolva csaknem 24 ezer fonttal – emelkedett, miközben az alsó 90 százalék heti jövedelme reálértéken mindössze 2,82 fonttal – évi 147 fonttal – nőtt.

Az Oxfam nemrégiben globális szinten is hasonló folyamatokról számolt be. Néhány hete közzétett előző jelentésében feltárta, hogy a világ 85 leggazdagabb emberének összesített vagyona 1700 milliárd dollár, ami megegyezik a globális összlakosság szegényebb 50 százalékának együttes vagyonával. Az Oxfam a globális felmérésben hangsúlyozta, hogy “egy emeletes londoni városi buszban kényelmesen elférne” a leggazdagabb elit, amelynek annyi pénze van, mint 3,5 milliárd embernek.

Az Oxfam kimutatta azt is, hogy a leggazdagabb globális felső 1 százalék összvagyona 110 ezer milliárd dollár, jóval több, mint a világgazdaság egészének összesített éves hazai összterméke (GDP). Ráadásul a vagyonkülönbségek globálisan is folyamatosan szélesednek: a világ lakosságának 70 százaléka él olyan országokban, amelyekben az elmúlt 30 évben nőtt a vagyoni egyenlőtlenség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik