Pénzügy

Egyre magasabb jutalmakat fizet a Wall Street

A Wall Street - a New York-i pénzügyi központ - jutalomalapja 15 százalékkal 26,7 milliárd dollárra emelkedett tavaly. Az egy alkalmazottra jutó 164 530 dollár (37 millió forint) 2008 óta a legmagasabb és a valaha kifizetett harmadik legnagyobb összeg - közölte New York állam számvevőszékének elnöke Thomas DiNapoli szerdán.

A bónusz annak ellenére is emelkedett, hogy a New York-i értéktőzsde (NYSE) tagbrókereinek nyeresége 30 százalékkal 16,7 milliárd dollárra csökkent 2013-ban. A számvevőszék adatai csak becslésként szolgálnak, mivel nem terjednek ki a részvényopciókra és más jutalmazási formákra – írja az MTI. A Goldman Sachs Group Inc., a Bank of America Corp. és a Morgan Stanley részvények árfolyama az elmúlt két évben több mint 95 százalékkal emelkedett, a részvényjuttatások formájában adott jutalmak értéke tehát ezalatt az idő alatt megnőtt a készpénzéhez képest. A Wall Street jutalomalapja ugyanezen idő alatt 44 százalékkal nőtt.

New York városa a 2013-as pénzügyi évben 3,8 milliárd dollár, a valaha beszedett második legnagyobb adóbevételre tett szert az értékpapír kereskedelmi ágazat vállalataitól, 27 százalékkal magasabbra az előző évinél. Az értékpapír-kereskedelmi ágazat adta New York adóbevételének 8,5 százalékát 2013-ban.

New York állam 10,3 milliárd dollár adóbevételre tett szert az értékpapír-forgalmazó ágazattól, ami teljes adóbevételének 16 százalékának felel meg. A város esetében 11 százalék, az állam esetében 20 százalék volt a legmagasabb arány még a pénzügyi válság előtt. Az ágazat 2013 végén 165 200 alkalmazottat foglalkoztatott, 12,6 százalékkal kevesebbet, mint a 2007-2009-os válság előtti évben.

Az értékpapír-kereskedelmi ágazatban az átlagos kereset bónusz nélkül évi 360 700 dollár volt 2012-ben, a legutóbbi évben, amiről adatok állnak rendelkezésre. A magánszektor átlagos bérszínvonala más ágazatokban ugyanakkor 69 200 dollár volt. New York városban a Wall Street fizette ki a magánszektorban az összes bér 22 százalékát, a teljes alkalmazotti létszámnak viszont csak öt százalékát foglalkoztatta.

Az Institute for Policy Studies kutatóintézet számításai szerint a Wall Street 26,7 milliárd dolláros jutalomalapja elegendő lenne ahhoz, hogy megduplázzák az Egyesült Államokban minimálbéren foglalkoztatott több mint egymillió alkalmazott bérét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik