Pénzügy

Rengetegbe kerül, mégis ragaszkodunk hozzá

Talán nem is gondolná, de amikor „ingyen” befizeti a sárga csekket, azzal nem kevés pluszköltséget okoz és vállal. Akkor is, ha nem tud róla.

A csekkes fizetés Magyarországon nagyon népszerű, az emberek többsége még ma is ezen az úton rendezi a rezsit, és az egyéb rendszeres fizetnivalóit. Talán azért, mert a csekkes fizetésről első ránézésre nem látszik, hogy pénzbe kerül, vagy pláne, hogy drága lenne. Pedig az. Nézzük miért:

  1. A sárga csekkes befizetés az egész társadalomnak, a szolgáltatóknak is drága. A csekkek feldolgozása ugyanis többletköltséget jelent az átutalásokhoz képest. És ha ráadásul készpénzzel fizetjük a csekkeket, az újabb pluszköltség (hiszen a készpénzt oda-vissza kell szállítani, számolgatni, őrizni, stb.), szintén mindnyájunknak.

  2. Az egyes embernek is sokba kerül a csekkes fizetés. Még akkor is, ha konkrétan a csekk befizetésekor nincs semmilyen külön költségünk. S mivel a szolgáltatónak drága a csekkes fizetés, annak költségét láthatatlanul szétteríti a díjakban. Így aztán mindenki fizet a sárga csekkes számlarendezésért. Az is, aki csekkezik, és az is, aki átutalással fizet, és annak a költségét is vállalja (ha van).

  3. Drága, mert az időnket is rabolja – gondoljunk bele, havonta mennyit állunk sorba a csekkjeinkkel a postán.

  4. Drága lehet konkrétan a csekkfeladás akkor, ha postán kártyával fizetjük a csekket (nem ATM, hanem POS), mert az készpénzfelvételnek minősül, nem kártyás fizetésnek. S a postai kártyás készpénzfelvételre ráadásul nem vonatkozik a pénzügyi rezsicsökkentés szabálya, emiatt is költségesebb a postán a készpénzfelvétel. Ha esetleg valaki hitelkártyával végzi a műveletet, akkor pedig rögtön a kamatokat is fizetheti.

S úgy tűnik, hiába próbálnak leszoktatni a szolgáltatók minket (egy időben próbálkoztak csekkes felárral, aztán előfordul, hogy a csoportos beszedéshez kínálnak valamilyen pluszt), a magyarok többsége nem igazán hajlik rá, hogy elhagyja a csekkezést.

Még népszerűbb lesz a csekk?

Ha azt nézzük, hogy a pénzügyi rezsicsökkentés mellett már a csekkek feladásához szükséges készpénz felvétele sem feltétlenül kerül pénzbe akkor még kevésbé valószínű, hogy elhagynánk a csekkeket.

A postának pedig nyilván érdeke, hogy maradjon a csekk, hiszen neki ez üzlet: a szolgáltatóktól díjat szed az összegek célba juttatásáért. Nem véletlen, hogy még egy újfajta, fehér csekket is bevezettek, aminél a bankokat már kiiktatták az ügyletekből. A posta szerint egyébként a fehér csekk olcsóbb, mint a sárga. Szakértők azonban ezt korábban megkérdőjelezték.

Válthatnánk

Pedig lenne mód, hogy váltsunk, és csekk helyett átutalással fizessünk. Ami persze (többnyire) kézzelfogható költséggel jár. De vannak olyan számlacsomagok is, ahol néhány átutalás ingyenes lehet. Ezért érdemes körülnézni.

Áttérhetünk csoportos beszedésre, ami többnyire olcsóbb, mint ha egyesével utalnánk át a tételeket. Erre példákat is hozott cikkében a Péncentrum.hu. S választhatjuk még a távszámlás fizetést, amivel még a számlák postázását, és az ezzel kapcsolatos költségeket is kiiktathatjuk. Mert azt szintén mindnyájan fizetjük.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik