Pénzügy

Kilátástalannak ítélik a befektetők a magyar választásokat

Négy éve még hittek a Fideszben, most viszont már a fejüket fogják. Az ellenzékkel sem elégedettek.

Négy éve megváltásként várták, most viszont az egyik legrosszabb forgatókönyvként tartják számon a piaci szereplők a kétharmados fideszes kormányzást – derül ki a Portfolio.hu négyévente elkészített választási felméréséből. Eszerint a piac egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy sikerült volna a Fidesznek a magyar gazdaság leszakadásának megállítása.

Az üzlet összefogna

A lap a befektetőktől azt kérdezte, amit négy éve: Összességében melyik lenne az ideális kimenetel gazdasági szempontból? Ha a tőkepiacon múlna, az Összefogás nyerne, ezt ítélték a legjobb kilátásnak, de épphogy csak.

Legyen ellenzék

A piac a legnegatívabbnak azt a kilátást értékelte, ha a Fidesz kerül kormányra, ám kisebbséggel, ennél valamivel kevésbé rossznak gondolták azt, ha újra kétharmados fölénnyel kormányoz, ám mindkét esetet összességében negatívnak tartották. A Fidesz kormányra kerülésével kapcsolatos legkevésbé rossz forgatókönyvnek azt ítélték, ha egyszerű többséget kap.

Nagyot fordult a helyzet

Négy évvel ezelőtt a piac megváltásként várta a kétharmados Fidesz-győzelmet.“Az MSZP nyolc éve alatt a magyar gazdaság leszakadt. Nem tudom, hogy a Fidesz képes lesz-e arra, hogy ezt a folyamatot megfordítsa, de jelenleg nem látok más esélyt erre, mint egy minél stabilabb (azaz minél nagyobb parlamenti többséggel bíró) Fidesz-kormány. Tudom, hogy ez azért zsákbamacska” – így foglalta össze 2010-ben a véleményét a Portfolio.hu által megkérdezett egyik piaci szereplő, és álláspontja akkor konszenzusosnak volt tekinthető.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik