Pénzügy

Behajtókra szállt rá a jegybank

Benke Ágnes
Benke Ágnes

felszerk. 2014. 03. 08. 07:32

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti hatósága átfogó vizsgálatot indított négy nagy követeléskezelőnél.

Korábban a témában:

A Magyar Nemzet szerint kiemelten vizsgálják, hogy a cégek betartják-e a felügyelet előírásait, azaz tisztességesen, a tartozás rendezésére vonatkozó összes lehetőséget, például az áthidaló lehetőségeket ismertetve, az agresszív fellépést mellőzve járnak-e el az ügyfelekkel szemben.

Ezzel párhuzamosan másik két vizsgálat is folyik. Az egyikben egy követeléskezelő panaszkezelési munkáját vizsgálják, egy másikban pedig felvetődött annak a gyanúja, hogy tisztességtelen módszereket alkalmazott egy cég a tartozás behajtása érdekében. A vizsgálat során ennek a bejelentésnek a valódiságát igyekeznek tisztázni.

A fogyasztók legjellemzőbb panaszai közé tartozik, hogy vitatják a tőlük követelt összeg nagyságát. Sok esetben azt is nehezményezik, hogy a követeléskezelő nem válaszol a panaszaikra, a telefonon folytatott beszélgetésekről nem készül hangfelvétel, a szóbeli bejelentésről jegyzőkönyv. Így sok esetben nem tudják igazolni, hogy együttműködtek volna a tartozás kiegyenlítésében.

Az is számtalanszor előfordul, hogy a követeléskezelő munkatársai késő este zavarják az ügyfeleket telefonhívásaikkal. Ennél is súlyosabb gond, hogy egyes cégek agresszíven lépnek fel, megfélemlítik az adósokat, kihasználják jogi járatlanságukat – írja az újság.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.