Pénzügy

Nyugdíj: ők azok, akik 15 százalékkal kevesebbet kapnak

FN24
FN24

2014. 03. 07. 11:36

A gyereknevelés és az alacsonyabb fizetés miatt a nők nyugdíjas korukban is jelentős hátrányba kerülnek.

Korábban a témában:

Az utóbbi időben egyre többet hallani a nyugdíjrendszer bizonytalanságáról, arról azonban kevés szó esik, hogy a nők a munkaerő-piacon és a családban betöltött szerepük miatt nyugdíjas korukban is komoly hátrányba kerülhetnek állapítja meg az Aegon a nőnaphoz közeledve.

Nyugdíjas évek

15 százalékkal kevesebb nyugdíj

Adatokkal is szolgálnak: a nők átlagosan 15 százalékkal kevesebb nyugdíjra számíthatnak a férfiaknál. Ennek egyik oka, hogy a nyugdíj alapjául szolgáló munkabér a nőknél 17 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaknál. A legnagyobb eltérés (23 százalék) 35-44 éves korban tapasztalható, hiszen a nők jellemzően ekkor vannak gyesen, vagy ezekben az években érkeznek vissza onnan a munkába.

Azt is megemlítik, hogy Magyarországon 95 százalékban a nők maradnak otthon újszülött gyermekükkel. S ilyenkor az amúgy is alacsonyabb jövedelmük csak egy részét kapják meg, ami tovább rontja nyugdíjkilátásaikat. Aztán kitrének arra is, hogy általában akkor is az anyák esnek ki a munkából, amikor beteg lesz a gyerek, és ápolásra szorul. S ilyenkor is csak a teljes fizetésük töredéke érkezik meg számlájukra, hiszen általában táppénzre mennek.

Mindebből az is következik, hogy a nők megtakarítás nélkül komoly pénzügyi hátrányba kerülhetnek nyugdíjas éveikre.

A nők jobban tartanak a nyugdíjas évektől

A cég 12 országban elkészített nyugdíjkutatásának adatai azt támasztják alá, hogy a nők pesszimistábban is gondolnak a nyugdíjas éveikre: többen gondolják, hogy rosszabb lesz az anyagi helyzetük (29 százalék), és kevesebben, hogy jobb lesz (25 százalék), mint a férfiak.

Ráadásul a nők közel felének nincs pénzügyi terve a nyugdíjas éveikre, és a valós nyugdíjkilátásaikkal sincsenek tisztában.

Mit tehetnek a nők, hogy nagyobb anyagi boztonságban legyenek nyugdíjas korukra?

Íme, néhány tipp, egyszerű tanács az Aegontól, amelyet megfogadva a nők az eddigieknél jobban felkészülhetnek a nyugdíjas éveikre, és megteremthetik az anyagi biztonságukat:

-Készítsen pénzügyi tervet, és foglalja azt írásba! Képzelje el a nyugdíjas életét, és fogalmazzon meg egy célt, és azt, hogy ennek eléréséhez évente mennyit kell megtakarítania.

– Amikor olyan fontos döntéseket hoz, hogy napi 8 óránál rövidebb munkaidőben dolgozik, otthon marad a gyermekekkel, akkor igyekezzen úgy meghozni a pénzügyi kompromisszumokat, hogy azok ne csökkentsék jövőbeni anyagi biztonságát.

– Számolja ki jövedelmi igényeit, fektesse le a nyugdíj-előtakarékossági tervének legfontosabb állomásait, céljait, és tegyen félre annyit, hogy a megtakarított összeg fedezze a célkitűzéseket.

– Az állami nyugdíjellátást tekintse a tervek megvalósításához vezető út részének, de semmiképpen ne elégedjen meg ezzel.

– Győződjön meg róla, hogy munkáltatója teljes mértékben befizeti ön után az éves járulékokat! Emellett takarítson meg annyit, amennyire lehetősége van.

– Tudjon meg többet a nyugdíj-előtakarékossági lehetőségekről! Ha szükségét érzi, kérjen segítséget szakembertől, pénzügyi tanácsadótól.

– Nézzen utána a hosszú távú megtakarításoknak, hogy csökkentse az adók mértékét.

– Készítsen biztonsági tervet arra az esetre, ha a tervezett idő előtt kell nyugdíjba mennie! Határozza meg az esetleges életmódbeli változásokat, amelyekkel költségeit csökkenteni tudja. Kisebb lakásba költözhet például, vagy támaszkodhat a különböző biztosítások nyújtotta biztonságra is.

– Fontos, hogy beszéljen a nyugdíjas évekről családjával és közeli barátaival. Minden nő nyugdíjas tervének része kell, hogy legyen egy őszinte beszélgetés szeretteivel saját céljairól, és arról, hogyan segíthetik őt ezek elérésében.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.