Pénzügy

Ezért reszkethetnek a biztosítók

A jegybanki felügyelet próbavásárlásokkal ellenőriz. A békéltető testület pedig végrehajtást is előírhat az ügyfél javára, ha a biztosító nem fizet.

Az MNB februárig 11-szer tesztelte a biztosítókat, írják fogyasztóvédelmi jelentésükben. Ezt a módszert egyébként a jövőben is be fogják vetni, főleg az átfogó vizsgálatoknál.

Nyugdíjasok kárára

S persze megint találtak olyan eseteket, amikor nyugdíjasoknak ajánlottak nem megfelelő befektetési egységhez kötött (unit linked) biztosítást – számolt be az Azenpenzem.hu. Talán nem meglepő, hogy néhány bírságot is kiosztottak.

Végrehajtást is lehet kérni

A Békéltető Testületek

A Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) is most tette közzé éves jelentését. Ebben a panaszosok útmutatót is találhatnak, hogyan tudnak a legolcsóbban és gyorsabban érvényt szerezni az igazuknak. A testület arra is felhívja a figyelmet, hogy a döntésük alapján nem hajlandó fizetni a biztosító, az ügyfél a lakóhelye szerint illetékes bíróságon végrehajtási záradékot kérhet a határozatra.

Ezt a kérvényt egyébként csak igen ritkán utasítják el a bíróságok (akkor, ha esetleg a PBT-nek mégsem volt jogköre az eljárásra).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik