Pénzügy

Rákaptunk a külföldi webshopokra

Olcsóbbak a magyaroknál a külföldi online boltok.

Az elmúlt évben a magyarok 53 százaléka vásárolt online, közülük 31 százalék rendelt termékeket külföldről, amit az alacsonyabb árakkal (46 százalék), illetve a jobb kínálattal (33 százalék) indokoltak a PayPal online pénzügyi szolgáltató és az Ipsos piackutató intézet vizsgálatában résztvevők.

A közlemény szerint a harmadik alkalommal készített árjelentés megállapította, hogy a külföldi online boltok 2013-ban is átlagosan olcsóbbak voltak a magyaroknál.  Az utóbbi időben az Európai Unió országai mellett Kína lett az online vásárlók körében az egyik legnépszerűbb ország, megelőzve az Egyesült Államokat. Európán belül az Egyesült Királyság és Németország bonyolította a legnagyobb online vásárlási forgalmat a Magyarországról érkező PayPal tranzakciókat tekintve.

Megugrott a kínai és az angol oldalak forgalma

Viszont Kínában nőtt a leginkább a Magyarországról érkező PayPal átutalások értéke az egy évvel korábbihoz képest, mégpedig 40 százalékkal. Az Egyesült Királyság webshopjainak forgalma is jelentősen, 38 százalékkal emelkedett, míg a német kereskedőké 24 százalékkal bővült.

Az elemzés szerint az Egyesült Államokban az elektronikai cikkek átlagosan 33 százalékkal olcsóbbak, mint Magyarországon, míg a játékok 35 százalékkal, a ruházati termékek pedig gyakran több 50 százalékkal.

A német kereskedők árait vizsgálva a ruházati cikkeket érdemes böngészni, mivel azok átlagosan 36 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint a magyarországi online boltokban.

Az egyesült királyságbeli webshopokban leginkább a divat és szépségápolás területén versenyképesek az árak: ruházati cikkeket körülbelül 40 százalékkal kínálnak kedvezőbb áron, míg a kozmetikumokat átlagosan 30 százalékkal.
Kínában a játékok, az elektronikai és a ruházati cikkek sok esetben több 10 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint Magyarországon.

Ennyi után kell fizetni

Az Európai Unión kívüli országokból a magánszemélyek 45 euróig vásárolhatnak vám- és áfamentesen. 150 euróig csak áfát kell fizetniük a vásárlóknak, ezt meghaladóan azonban vámköteles a termék. Az Európai Unió vámhatárain belülről rendelt árucikkeket külön nem terheli sem áfa-, sem vámfizetési kötelezettség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik