Pénzügy

7 tipp: ezt tegye, ha úgy érzi, rossz a főnöke

Igencsak megkeserítheti a napjainkat, ha folyton úgy érezzük, a főnök túl sokat követel, sosem dicsér, csak mindig a hibákkal jön elő. De mit tegyünk ilyenkor?

Nem jó frusztráltan, szorongva, motiválatlanul bejárni a munkahelyre, s ha így érezzük magunkat, az nem ritkán a főnökünk miatt van. Akitől függünk. Ezért is kényes kérdés, mit tegyünk, ha úgy érezzük, hogy a főnök nyomás alatt tart, soha sem ad pozitív visszajelzést, követel, de nem támogat a munka elvégzésében, és általában kitér a személyes megbeszélések elől. Vagyis egyszóval: „rossz”.

Az About.com szakértői cikkében azokat a megoldási javaslatokat ismerteti, melyeket a főnök személyiségétől függetlenül alkalmazhatunk, ha a mi főnökünk is a “rossz” kategóriába tartozik – hívta fel a figyelmet a Profession.hu.

Íme, a 7 tipp

1. Beszéljünk az illetővel!

Keressünk alkalmat rá, hogy személyesen mondjuk el felettesünknek, milyen iránymutatást és visszajelzést várunk tőle. Ekkor legyünk udvariasak és koncentráljunk saját igényeink ismertetésére, ne pedig az illető kritizálására.

2. Ajánljunk segítséget!

Kérdezzük meg a menedzsert, hogy mivel segíthetnénk leginkább céljai elérésében. Hallgassuk figyelmesen a választ, és cselekedjünk ennek megfelelően.

3. Keressünk egy mentort!

A tapasztaltabb kollégák körében biztosan találunk valakiket, akik jól ismerik jelenlegi főnökünket. Az ő segítségükkel pedig jobb viszonyt alakíthatunk ki felettesünkkel.

4. Forduljunk a főnök főnökéhez!

Ha a fenti három tanács nem vezet sikerre, forduljunk a főnökünk főnökéhez, illetve a HR-osztályhoz és kérjünk tőlük segítséget. Ennek a lépésnek persze az a hátránya megvan, hogy ha kitudódik: felsőbb köröknél emeltünk panaszt. S így számíthatunk rá, hogy a főnökünkkel való viszony végleg elmérgesedhet. Ezért csak akkor vigyük az ügyet a felső vezetőkhöz, ha már minden más lehetőséget kimerítettünk.

5. Hívjuk “tanúnak” munkatársainkat!

Ha úgy érezzük, hogy panaszunk azért nem talál értő fülekre, mert nem hisznek nekünk, forduljunk olyan kollégákhoz, akik hasonló problémákat tapasztalnak a főnök hozzáállásával kapcsolatban. Velük együtt keressük fel a főnök felettesét. Így az illető jobban fogja látni a probléma mértékét és hatását a közösségre.

6. Kérjünk áthelyezést!

Ha úgy látjuk, hogy főnökünk nem akar, vagy nem tud változni, kérjük áthelyezésünket egy másik részlegre. Ezzel a javaslattal egyértelművé válik a munkaadónk számára, hogy lojálisak vagyunk a céghez és valóban csak a főnök viselkedése ellen van kifogásunk.

7. Keressünk új munkát!

Ha az áthelyezés egy másik részlegre vagy munkakörbe nem lehetséges, akkor nemigen marad más, minthogy új munkát keressünk. Az álláskeresést folytathatjuk titokban, de az adott körülményeket figyelembe véve az is érthető, ha nem rejtjük véka alá a távozási szándékunkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik