Pénzügy

4 tipp, hogyan válasszunk okosan hitelt

Tudjuk, szitokszó mostanában. De mégis, szükségünk lehet banki kölcsönre. És akkor igazán jól jön, ha tudjuk, hogyan válasszunk.

Sokaknak eszük ágában sincs, hogy hitelt vegyenek fel mostanában, de ettől függetlenül számos olyan helyzet adódhat az életben, amikor mégis kölcsönért kell folyamodni. Akkor is, ha szeretnénk, meg akkor is, ha ódzkodunk tőle. Ami egyébként az utóbbi évek történései alapján érthető.

De pontosan azért, mert sokan megégették magukat az utóbbi években, érdemes néhány alapkérdést tisztázni a hitelfelvétel előtt. Milyen összegű és milyen típusú hitelben gondolkozhatunk? Mit érdemes hitelből megvásárolni? Belefér-e a családi költségvetésbe a havi törlesztőrészlet? Tudjuk-e, milyen kötelezettségeink lesznek egy következő kamatperiódusban? Íme a válaszok a K&H szakértőitől.

1. Milyen hitelt?

Hitel és hitel között nagy különbségek lehetnek. Kezdjük azzal, hogy fogalmazzuk meg, milyen célra is szeretnénk hitelt felvenni, mekkora összegben gondolkodunk, milyen gyorsan van rá szükségünk és van-e módunk ingatlant fedezetként bevonni.

Ingatlanfedezetes hitelt – amikor a hitel fedezete valamilyen ingatlanunk – alacsonyabb hiteldíj mellett tudunk igénybe venni, de hosszabb átfutással, összetettebb igénylési procedúrával és kezdeti költségekkel (pl. közjegyzői díj) kell számolni. S egyúttal nagyobb kötöttséget is jelent, hiszen amíg hitelünk van, az ingatlan nem tehermentes. 
Ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönhöz egyszerűbben, gyorsabban juthatunk, amihez viszont magasabb hiteldíjmutató is társul.

2. Hitel – Mire igen, mire nem?

5, 10 vagy 15 évre eladósodni olyan dolog miatt érdemes, ami jelentősen változtat az életminőségünkön, ami hosszabb távon is értéket jelent számunkra.

Persze vannak olyan élethelyzetek, amikor például egy háztartási gép cseréje nem várhat, de ilyenkor se kapkodjunk, tájékozódjunk a lehetőségekről, és csak utána kezdjünk hozzá a vásárláshoz.

3. Tanulmányozzuk a hitelszerződést

Ne sajnáljuk az időt végigbeszélni a banki tanácsadóval a hitelszerződés minden fontos pontját. Ha kell, inkább menjünk vissza még egyszer, de ne maradjon tisztázatlan kérdés.

Ezt mindenképpen nézzük meg a hitelszerződésben:

– Mi a kamatperiódus, azaz milyen gyakran változhat a kölcsön kamata, és ez forintban kifejezve mit jelenthet egy új kamatperiódusban?

– A kamat mellett milyen egyéb költségek, díjak merülnek fel a hitelfelvétellel kapcsolatban (például folyósítási jutalék, kezelési költség)?

– Milyen feltételekkel lehet előbb kifizetni a felvett hitelt, ha az anyagi helyzetünk úgy alakul, és ez lenne a kedvezőbb megoldás?

4. Készítsünk számításokat

Ha eddig nem volt családi költségvetés, itt az ideje összeírni, milyen bevételeink és kiadásaink vannak egy hónapban. Ebből hamar kiderül, hogy mennyi marad, ha mindezeket kifizetjük, van-e helye egy hitel törlesztésének. 
Olyan kötelezettséget vállaljunk, amit még úgy tudunk fizetni, hogy az életünk nem csak a törlesztésekről szól.

Legyünk optimisták, pár év múlva lehet több a családunk jövedelme, ami mellett egyre kisebb teher lesz a törlesztőrészlet fizetése. De legyünk realisták is, várhatóan nem fogunk egyik napról a másikra duplaannyi fizetést hazavinni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik