Pénzügy

Így spórolna még százezret Rogán a családoknak

A frakcióvezető azt javasolja a kormánynak, hogy vizsgálja meg a rezsialapdíjak csökkentését vagy eltörlését. A rezsifórumokon súgtak neki.

A közműszámlákon szereplő alapdíjak jelentős csökkentésének vagy teljes megszüntetésének vizsgálatát javasolja a Fidesz a kormánynak – közölte Rogán Antal hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakcióvezetője szerint ideje megszüntetni a magyar családok “lehúzását”.

Ezt sem kellene fizetnünk a jövőben

A Fidesz azt is kezdeményezi a kabinetnél, hogy a mérőórák cseréjének költsége a jövőben ne a fogyasztókat terhelje, valamint hogy a mérőórákon jelzett fogyasztás és a számlázás kerüljön szinkronba. Ez alapvetően a Főgáznál fontos kérdés, mert sok esetben a számlázás alapjául szolgáló fogyasztási egység nem egyezik meg a mérőórán mutatott értékkel – mondta a politikus.

A kormánypárt “3+1” javaslatának része a bekötési, bekapcsolási díjak és fejlesztési hozzájárulások felülvizsgálata is. Ehhez először egyeztetnének az építési vállalkozók szövetségével.

Ennyit spórolna nekünk

A frakcióvezető, hozzáfűzte, hogy ezek a költségek az ország különböző területein változóak, a hálózatbővítési díjak minimum 60-70 ezer forint között mozognak.

Rogán Antal a közműalapdíjakról azt mondta, hogy ezek “nem kis költséget” jelentenek a családoknak, hiszen például a villamos energiánál ez évi 2-3 ezer forint, a gáznál 10-15 ezer, a távhőnél pedig 57-84 ezer forint. A mérőórák cseréjéről szólva megjegyezte, hogy a díjszabások itt is nagyon eltérőek, de akár 115 ezer forintba is kerülhet a csere.
Mindezen intézkedéssel akár évi százezer forintnál többet is spórolhatnak a fogyasztók – hangsúlyozta.

A rezsifórumokon vetették fel

Hozzátette, azt kérték, hogy a kormány a következő ülésén foglalkozzon ezekkel – az alapvetően rendeleti módosításokkal megoldható – kérdésekkel. Ezeket egyébként az elmúlt hetekben tartott rezsifórumok résztvevői fogalmazták meg.

Mint kiemelte, a rezsifórumok résztvevőinek tapasztalatait összegezve “azt mondhatjuk, hogy az emberek véleménye szerint a fogyasztáson felül vannak olyan tételek a számlákban és a díjakban, amelyekkel a szolgáltatók újabb bőrt próbálnak lehúzni a magyar családokról. Ezeket pedig meg kell szüntetni”.

Nem baj, ha fájni fog a szolgáltatóknak

Megjegyezte azt is, hogy ha a kabinet kéri az ügyben a parlament összehívását, mert mégis törvényi változtatások szükségesek, a Fidesz képviselőcsoportja támogatni fogja azt.
A frakcióvezető jelezte, ha a kormány megteszi megoldási javaslatait, és a fogyasztók javára dönt, “az fájni fog a szolgáltatóknak, de azt gondoljuk, itt az ideje, hogy a lehúzásokat megszüntessük”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik