Pénzügy

Mély kómában a forint

Gyengült a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben a bankközi kereskedésben.

Az eurót néhány perccel reggel hét óra után 313,71 forinton jegyezték. Szerdán késő este 313,49 forinton állt. A dollár árfolyama 228,00 forint volt, előző este 227,80 forint körül forgott. A svájci frank 257,23 forinton forgott, szerda este 256,85 forinton állt a jegyzés. A japán jennel 2,2382 forinton kereskedtek az előző esti 2,2290 forint után. Az euró halványan erősödött, kora reggel 1,3755 dolláron jegyezték.

Nem sokkal 9 óra előtt ismét átlépte a 314-et is a forint az euróval szemben – szerdán is többször zuhant erre a kétéves mélypontra. Aztán 313 magasságában táncolt, majd dél körül ismét járt 314 felett.

Túl nagyot nyisszantottak

A forint a jegybank piaci várakozásokat meghaladó mértékű keddi kamatvágása óta nagy léptékben gyengül.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal 2,70 százalékra, újabb történelmi mélypontra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A döntéssel ismét meglepetést okoztak Matolcsyék, hiszen elemzők 10 bázispontos kamatcsökkentést vártak. A nem várt 15 bázispontos vágás után pedig az elemzők számítottak rá, hogy a forint várhatóan gyengülni fog.

Az eurót a kamatvágást megelőzően még 308 forinton jegyezték, majd az árfolyam perceken belül 310 forintra emelkedett. Szerda reggelig az euró jegyzése ezt a szintet tartotta, majd a délelőtti órákban ismét lendületet vett a gyengülés.

A nemzetgazdasági miniszter nem aggódik

Varga Mihály szerint a forint árfolyamának változása nem fog nagyobb hatást gyakorolni a költségvetésre. A nemzetgazdasági miniszter az M1 Ma reggel és az MR1 180 perc című műsorában is beszélt erről csütörtök reggel.

Elmondta, hogy a forint gyengülése okozhat többletkiadást a költségvetésnek, hiszen az idei büdzsét 296 forintos euróárfolyammal tervezték, de ez valószínűleg nem jelent olyan mértékű változást, amit ne lehetne fedezni a tervezett 220 milliárd forintos tartalékból.

Felhívta még a figyelmet arra is, hogy a gyengébb forint kedvező hatással lehet a kivitelre. Szavai szerint a költségvetésre sem egyirányú a hatása, hiszen miközben növeli a külszolgálattal kapcsolatos kiadásokat, a bevételeket is növeli például az, hogy az uniós támogatásokforintértéke emelkedik a magasabb euróárfolyam miatt.

Az utazási irodák viszont aggódnak

A forint gyengülése nem kedvez a kiutaztatással foglalkozó magyar utazási irodáknak. A beutaztatási tevékenységre azonban pozitív hatása van. Az irodák átlagosan 300-305 forintos árfolyammal kalkulálták a téli szezonra meghirdetett ajánlataikat. A tapasztalatok szerint az irodák 8 százalékos forintgyengülésig nem változtatnak a részvételi díjakon, nem emelnek árat.

320-340 a vége?

Ha tovább csökken a jegybanki alapkamat, tovább gyengülhet a forint. Elemzők szerint 320-340 forintig is emelkedhet az euró árfolyama, ekkor viszont már erőteljes beavatkozást lehet feltételezni a jegybank és a kormány részéről, mert ekkor már megindulhat a befektetők tömeges menekülése. A Fidesz szerint a forintárfolyam nem itthon dől el (ez részben igaz, a nemzetközi befektetői hangulat is rángatja a forintot, ugyanakkor a kamavágások egyértelműen gyengítik a forintot), ugyanakkor 2009-ben még az akkori kormányt hibáztatták a 300 forintos euróért. Ami most az álmodozás kategóriája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik