Pénzügy

Így nyúlják le a pénzét az ATM-buherálók

Fényes nappal, pillanatragasztóval felszerelkezve matattak a bankjegykiadó automatán a gyanús alakok. Ez a kártyabeszippantós trükk csak egy a sok közül.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) felhívást, és képeket tett közzé: keresik azokat a férfiakat, akik tavaly október és december között több esetben is megbuherálták a IV. kerületben található ATM-eket. A rendőrség információi szerint az volt a módszerük, hogy az automata kártyanyílásán másolóeszközt helyeztek el. Így megszerezték a a bankkártyák mágnescsík adatait, és PIN kódját is.


Forrás: police.hu

Az a kérésük, hogy aki felismeri a képeken látható személyeket, vagy információja van a bűncselekményekkel kapcsolatban, az jelentse be a megadott elérhetőségeken.

Így nyúlják le a pénzünket

Alapvetően három módszert használnak azok a bűnözők, akik a bankkártyánkra utaznak – járt utána a Pénzcentrum.hu. Az általuk megkérdezett szakértő szerint az újpesti bűncselekménynél olyan olvasó eszközt helyeztek fel a készülékre, ami ellopta az adatokat, amelyeket felhasználva klónkártyát készíthettek, és aztán azzal csapolhatták meg az ügyfelek számláját.

PIN-kód

Fogadjunk, hogy kitaláljuk?

Ezen kívül elterjedt még, hogy a pénzkiadó nyílást preparálják, így az összeget nem kapja meg a pénzfelvevő, hanem csak a csalók. A legolcsóbb és leggyakoribb trükk pedig az, hogy egy szalagos eszközzel beszippantják a kártyát, amit aztán például PIN-kód nélküli netes vásárlásra tudnak használni.

Tudta, hogy az emberek ötöde nagyon bután védi a bankkártyáját?

6 jó tanács a biztonságos bankkártyahasználathoz

1. Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött – egyébként véletlenül generált – kódot!

2. A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen, és ne adjuk ki másnak!

3. Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!

4. Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!

5. Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon, és keressünk másik automatát!

6. Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón – kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt –, inkább válasszunk másik ATM-et.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik