Pénzügy

3+1 tipp: ezért nem mindegy, milyen bankkártyát használ

Ha nem akar többet fizetni, mint feltétlenül muszáj, akkor ne csak a számlavezetési díjat nézze, hanem azt is, milyen kártyát igényel.

A számlákhoz kért bankkártyák is okozhatnak kellemetlen meglepetést, ha nem tájékozódunk előre – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu. Nézzük, mire is gondoltak.

1. Visa vagy Mastercard?

Belföldi viszonylatban ennek a kérdésnek nincs jelentősége. Viszont ha valaki külföldön is használná a bankkártyáját, akkor igen. A kontinensen maradva általánosságban célszerűbb lehet az euróelszámolású Mastercard, mert csak egyszeri átváltást jelent. A tengerentúlra viszont a Visa lehet előnyösebb. De mivel a kártyakibocsátó megváltoztathatja az elszámolás devizanemét, érdemes erre rákérdezni.

2. Elektronikus vagy dombornyomott?

Bár a köztudatban az terjedt el, hogy a dombornyomott kártyát jobban elfogadják, ma Magyarországon ennek már nemigen van jelentősége, mert az elektronikus kártyával is ugyanúgy tudunk bárhol fizetni – írja a portál. Így aztán ha csak belföldön használnánk a plasztikot, nem érdemes a sokszor kétszer, háromszor drágább dombornyomottat kérni.

Ha viszont külföldön is szeretnénk vele fizetni, akkor számítsunk rá, hogy sok szolgáltató (szálloda, autókölcsönző) csak a drágább dombornyomott kártyát fogadja el.

A lap minifelmérése szerint egyébként ma Magyarországon jóval elterjedtebb az elektronikus kártya, mint a dombornyomott.

3. Virtuális kártya – az meg mire jó?

Ha valaki szeret a neten keresztül vásárolni, annak jöhet jól a hagyományosnál biztonságosabb virtuális kártya. Plasztikformában többnyire nem is kapjuk meg, de ha mégis, akkor sem használható semmi hagyományos tranzakcióra, kizárólag internetes vásárlásra.

Lényege, hogy elég csak akkor tölteni rá pénzt, amikor éppen vásárolni akarunk, és csak annyit, amennyit költenénk. Így még ha ellopják is a virtuális kártyánk adatait, akkor sem tudják a számlánkon lévő összes pénzt lenyúlni.

+1 Kártyás vásárlás – díjjal vagy anélkül?

Aki leginkább a kártyájával oldja meg a vásárlásokat, annak nagyon nem mindegy, hogy ez pénzbe kerül-e vagy sem. A lap ezért annak is utánanézett, melyik bankoknál nem ingyenes a kártyás vásárlás: hat olyan helyet találtak, ahol ez a tranzakció pénzbe kerülhet. Akár többe is, mint a 3 ezrelékes tranzakciós illeték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik