Pénzügy

Olcsóbbak, de lassabban kelnek el a használt lakások

A 2008-as szinthez képest már 20 százalékkal olcsóbbak a használt lakások, míg a korábbi eladási időhöz képest 10 százalékkal nőtt az eladási idő.

Tavaly a 2008-as szinthez képest már 20 százalékkal volt alacsonyabb az átlagos ár a használt lakások piacán, fellendülés csak a kereslet élénkülésétől várható – közölte az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat hétfőn az MTI-vel.

A centrum saját adatai alapján a fővárosban a 9 és 11 milliós, a keleti országrészben a 7 milliós, nyugaton pedig a 7 és 8 millió forintos áron kínált használt téglalakások voltak a legkeresettebbek. Ártól függetlenül – az ország egész területén – az 50 és 60 négyzetméter közötti lakások voltak a legnépszerűbbek. Ez igaz a paneles lakásokra is.

A közlemény szerint Budapesten a legkeresettebb panellakásokat 9 millió forintos áron kínálták. Vidéken a 8 milliós paneles lakások iránt volt a legnagyobb kereslet.

Az adatok szerint a családi házaknál sokkal szélesebb sávon oszlik meg a kereslet. A fővárosban a legtöbb vásárló a 20 millió forintért kínált házakat kereste. Az agglomerációban a 15 milliós házak voltak a legnépszerűbbek, míg a keleti országrészben a 8 és 12 milliós, a nyugatiban pedig a 14 milliós házak. Az eladási idő – a meghirdetéstől az adásvételi szerződés megkötéséig – mintegy 10 százalékkal nőtt tavaly. A téglaépítésű lakásokat átlagosan több mint 4 hónap alatt lehet eladni. A panellakások esetében az átlagos 2,5 hónap 2013-ban 3 hónapra nőtt. A téglaépítésű családi házaknál csaknem 7 hónapra van szükség az eladáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik