Pénzügy

Százezreket keres naponta az orvosok krémje

Átláthatatlan a hálapénz miatt az egészségügyi rendszer idehaza Bálint Botond szerint. A fiatal orvosnak azonban lenne ötlete az átalakításra.

Bálint Botond 2009-ben végzett az orvosi egyetemen. A Privátbankárnak adott interjúban elmondta, azóta a fél évfolyama külföldön praktizál, mivel elegük lett abból, hogy itthon lényegéban csak a kampót foghatták egy műtétnél. Sőt, volt olyan évfolyamtársa is, akinek kollégái megtiltották a hálapénz visszautasítását, mert baj lehet belőle, ha elterjed a betegek között, hogy az osztályon nem fogadják el a paraszolvenciát.

A fiatal szakember elmondta, a bruttó fizetése nagyjából a fele annak, ami a KSH adatai szerint tavaly átlagosnak számított. A Hivatal adatai szerint 2012-ben egy orvos havi átlagkeresete adózás előtt 415 ezer forint volt. Ez nettóban cirka 280 ezret jelent. Bálint Botond szerint azonban ennek nagyjából a négyszeresét keresik meg a kollégái Nyugat-Európában. Ő mégis itthon maradt.

Úgy véli, reálisan egy negyvenéves szakorvosnak legalább nettó 400 ezres alapbér járna idehaza. Ahhoz viszont, hogy ez megvalósulhasson, szerkezeti átalakításra lenne szükség, amit viszont a politika nem mer felvállalni.

Lenne megoldás

Bálint Botond úgy látja alapvetően hibás az a modell, amelyben egymással párhuzamosan működik a a helyettesítő önkéntes egészségbiztosítás a társadalombiztosítással. Hasznosabb lenne, ha azt mondanák, hogy azokat a szolgáltatásokat lehessen megvásárolni, amelyeket a tb nem finanszíroz, ezzel párhuzamosan pedig szűkíteni a társadalombiztosítás által finanszírozott ellátások körét. Vagy – az angol modellt követve – ha valaki extra ellátást, hotelszolgáltatást vagy rövidebb várakozási időt akar, akkor külön biztosításért cserébe megkaphassa. Aki pedig nem tud kiegészítő biztosítást fizetni, az sem járhatna rosszabbul, mint most. Ráadásul nem lökhetné hátra a várólistán az, aki többet tud fizetni.

A hálapénz olyan, mint a láz

Manapság az emberek az odafigyelést és az előbbrejutást a hálapénzzel vásárolják meg, ez azonban hosszú távon félő, hogy tarthatatlan. Bálint Botond szerint a hálapénz olyan, mint a láz – jelzi, ha valami gond van. Sem a kórháznak sem az államnak nincs azonban rajta haszna. Az általa javasolt modell viszont segíthetne a bizalom helyreállításában, mert átláthatóbb lenne a rendszer. Attól lesz bizalom, ha a betegek legálisan meg tudják vásárolni azt, amit most a hálapénz mögött vélnek, az orvosokat pedig megfizetik.

Tény viszont, hogy ez a változás nem mindenkinek áll érdekében. Bálint Botond becslése szerint két-háromezer orvos van így. Ők azok a nagyágyúk, akik akár több százezer forintot is megkeresnek naponta. Nincs az a fizetésemelés, ami lépést tudna ezzel tartani. A megoldás a kőkemény ellenőrzés és a rendszer transzparenssé tétele lehet – véli a szakember.

A teljes interjú a privatbankar.hu-n olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik