Pénzügy

Három természetes étel, ami ijesztő

A vegyiparnál sokkal átláthatatlanabb dolgokat etet meg velünk a természet.

Amikor élelmiszervásárlásról van szó, könnyű megijedni attól, hogy az ember megfordítja a csomagolást, és az összetevők közt csupa fura vegyszert talál. Sőt, a táplálkozási tanácsadók is azt szokták mondani: ne együnk meg olyan dolgot, amelynek nem ismerjük természetes anyagként az összetevőit. Van bennünk egy olyan „érzet”, hogy a természetes dolgok egyszerűek, a vegyipar és a génsebészet termékei pedig bonyolultak, ismeretlenek, idegenek.

A vegyipar túl egyszerű

De a valóság ennek inkább éppen a fordítottja, mint egy ausztrál kémiatanár nemrég rávilágított híressé vált képsorozatával. Ebben bemutatja egy banán, egy tojás és egy áfonya teljesen természetes összetevőit, amelyek egy chips hátoldalán szereplő listánál mondjuk jóval hosszabbak és rémisztőek.

„Ezzel a grafikával azt szeretném árbrázolni, hogy az úgynevezett természetes ételek általában sokkal bonyolultabbak mindennél, amit a laborban elő tudunk állítani” – magyarázta eredeti blogbejegyzésében, amit azóta több mint kétmillióan néztek meg.

Íme a képek.


Képek: James Kennedy

Bonyolult kémia

Meglepő, nem? Pedig az egyszerűség kedvéért több ezer összetevőt még ki is hagyott a listából. Ráadásul E-számok vannak benne! Az áfonyában például E163 van – ez történetesen az a kék festőanyag, az antocinanin, amitől annyira egészséges az áfonya. De mondjuk van benne még 15 másik E-számmal ellátott anyag is. És a slusszpoén: ebből 3 valójában egyszerűen a levegőt jelöli.

A természet titkai

Mindegyik „termék” legalább háromnegyed részben vízből áll, és valamennyi tartalmaz például omega3-zsírsavat.  Ja és a háromból kettőben oxálsav van. Ez egyébként mérgező. Persze nem ilyen mennyiségben.

Az ausztrál tanár poszterei egyébként olyan híresek lettek, hogy sikeres poszter- és polóboltot alapozott rájuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik