Pénzügy

Ezen spórolhat minden nyugdíjas okosan

Célzott csomagokat készítenek a bankok az idősebbeknek, és nagyon eltérőek lehetnek.

 

Drágultak a banki költségek, ráadásul nem is az igényeinknek megfelelő csomagot választjuk. A Pénzcentrum cikke szerint azonban számos bank tenyerén hordozza az időseket.

Visszaesik a jóváírás

A nyugdíjba vonulók bankolásának alapproblémája, hogy a nyugdíj kevesebb, mint a munkajövedelem volt, ezért sokan kiesnek az ahhoz kötött kedvezményes tarifakonstrukcióból, s meglepődve látják a banki költségeik emelkedését. Az alapkérdés, hogy milyen igényeink vannak – szögezi le a lap. Más konstrukció a megfelelő annak, aki a készpénzt tartja előnyösnek és annak, aki kártyás vásárlással védi ki, hogy sok készpénzt kelljen hordania magánál.

A legjobbak a “sima” csomagok

A lap összesítése szerint, ha csupán a költségeket nézzük, akkor a Budapest Bank Kényelem Plusz csomagja a legkedvezőbb, igaz ehhez minimálbérrel megegyező jóváírásra van szükség.

Van, aki a készpénzhasználatot részesíti előnyben, neki kiemelten érdemes élni a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétellel, ami mindegyik hazai banknál elérhető.

Aki viszont nem szeret a bankjegyekkel és érmékkel babrálni, annak a Raiffeisen Aktivitás számla a megfelelő választás az olcsó átutalási költség miatt. Érdekesség, hogy a két fenti számlacsomag egyike sem kifejezetten a nyugdíjas számlacsomagként jelenik meg.

 

Ennyit spórolhat

A legdrágább és a legolcsóbb csomag között a Pénzcentrum szerint akár havi 900 forint különbség is lehet, ha egy átutalást, kettő csoportos beszedési megbízást, négy kártyás vásárlást, és kettő ATM-es készpénzfelvételt tartalmazó havidíjjal számolunk. A legdrágább egyébként pont egy kimondottan nyugdíjasoknak szánt csomag.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik