Pénzügy

Orbán 325-ig, Matolcsy 340-ig hagyná gyengülni a forintot

Csak néhány nagy exportcég nyer az erejét vesztő magyar devizán, de a Figyelő legfrissebb száma szerint a kormány az ő hangjukra figyel.

A hetilap értesülése szerint a gyenge forintért „nem csekély mértékű lobbi folyt és folyik” a kormánynál. Egy névtelen, de a költségvetés ügyeire rálátó forrás szerint a kabinetnek nincs is ellenére a forintárfolyamon keresztüli gazdaságélénkítés. Úgy látják, van még mozgástér.

A befektetők szerint a jegybank 330-340 forintig is hagyná gyengülni a forintot. A Figyelőt ugyanakkor úgy tájékoztatták kormányzati körökben, hogy az állami büdzsé miatt csak a 320-as, 325-ös euró lenne elfogadható. .

A Figyelő által megkérdezett nagy cégek többnyire örvendtek a gyengébb forintnak. Ők azt szeretnék, ha az árfolyam 320-330 forint/eurós sávig szaladna. Az exportőrök jól járnak a gyenge forinttal, különösen az agráriumban. Ugyanakkor a magyar gazdaságnak, a magyar állampolgárok összességének nem kedvez a gyenge forint. További részletek a legfrissebb Figyelőben.

Váltsunk? Ne váltsunk?

A 444.hu egy korábbi, beszakadó forintárfolyamnál (306-ra gyengült a HUF) kiszámolta, hogy milyen euroárfolyamnál érdemes áttennünk forintmegtakarításainkat euróba – a januári elemzés 316 forintos árfolyamtól érzi úgy, hogy kifizetődő ez a lépés.

Addig is:

Ha devizahitelünk van, és eddig nem tettük, érdemes árfolyamgátba belépnünk.

Ne most hozzunk olyan hosszabb távú pénzügyi döntéseket, melyben a devizának szerepe van.

Ne pánikoljunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik