Pénzügy

Változhatnak a munkáltatói hiteltörlesztés feltételei

Az idei évtől a munkáltató adómentesen adhat támogatást a dolgozó lakáscélú hiteltörlesztéséhez. Most a részletszabályokat pontosítanák.

Sokak fantáziáját megmozgatta az idei évtől élő új lehetőség, hogy a munkáltató adómentesen támogathatja a dolgozó lakáshitel törlesztését. Azt már tisztáztuk, hogy bér helyett nem lehet adni a támogatást. De a hogyannal kapcsolatban jó pár részlet még nem tisztázott, ezért egyelőre óvatosak a munkáltatók.

Ezen segíthet, hogy  kollektív befektetési formákról és kezelőikről, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz a gazdasági és informatikai bizottság módosított nyújtott be. Ebben többek között javaslatot tesznek a személyi jövedelemadó törvény lakáscélú támogatásokra vonatkozó rendelkezéseinek módosítására is. Tehát még semmi sem végleges, de jó eséllyel a módosító szerint kell majd eljárni.

Lakáshitel törlesztése

Ami már biztos

2014-től az adómentesen adható lakáscélú munkáltatói támogatások közé bekerült a korábban hitelintézettől lakáscélra felvett hitel visszafizetésének, törlesztésének támogatása. Az adómentesség adóévenként érvényesíthető. Kell hozzá a hitelintézet vagy a kincstár igazolása. Az adómentes összeg (egy vagy több munkáltató mellett) a folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt nem haladhatja meg az 5 millió forintot.

És ezen kívül nem haladhatja meg a lakás vételárának vagy a teljes építési költségének 30 százalékát sem. Valamint a lakásnak méltányolható lakásigényt kell kielégítenie.

A módosító szerint

Az Adózóna összafoglalója szerint a méltányolható lakásigény vizsgálatakor elegendő lenne az együtt költöző családtagok számát és a lakás szobaszámát vizsgálni. A lakás építési költségének pedig nem kellene megfelelnie a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott maximális összegeknek.

A módosítás lehetővé tenné azt is, hogy a munkáltató a lakáscélú hitelhez kapcsolódó más kötelezettségek (például banki, végrehajtási költségek, késedelmi pótlék) megfizetéséhez is nyújthasson adómentes támogatást.
Ha pedig a támogatás nem felelne meg az adómentesség feltételeinek, akkor a közterhek megfizetését a munkáltató adókötelezettségévé tennék.

Ha elfogadnák a szabályokat, akkor azokat január elsejétől visszamenőleg kellene alkalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik