Pénzügy

Gyed extra – nem tették tisztába

A jelenlegi törvények alapján eltérően értelmezik, hogy fel lehet-e venni a gyeden lévő, dolgozó nő gyerekét a bölcsibe, és hogy jár-e neki a felmondási védelem.

Mi is írtunk róla a Népszabadság korábbi cikkei alapján, hogy több gond is van a gyed extrával. Az egyes törvényeket ugyanis nem hozták szinkronba.

Mi a gond?

Az egyik, hogy a gyermekvédelmi törvény egyik passzusa szerint a bölcsőde nem veheti fel a gyermeket, ha eltartója gyeden van. Igaz, egy másik passzusa meg azt mondja, hogy elsősorban a dolgozó szülők gyermekeit kell felvenni a bölcsibe. Arról viszont nem szól, hogy mi a helyzet a gyeden lévő dolgozó szülőm gyerekével.

A másik, hogy a Munka Törvénykönyve szerint az anyát nem illeti meg felmondási védelem a gyermek 3 éves koráig, ha dolgozik.

Kockázatos lehet

  • Felmondhatnak

A felmondási védelem ugyanis csak addig él a gyermek 3 éves koráig, amíg fizetés nélküli szabadságon van az anya – erősítette meg megkeresésünkre a Fodor T. Gábor munkajogász. Amennyiben dolgozni kezd, rendes felmondással fel lehet neki mondani – tette hozzá.

Igaz, az úgynevezett különös indoklás szabályait ilyenkor figyelembe kell venni. Azaz, ha a munkáltató miatt (például létszámleépítés okán) küldenék el a kismamát, akkor meg kell nézni, hogy van-e másik állás, amit fel tudnak neki ajánlani. S ha a munkavállaló hibájából (például magatartása vagy képessége miatt) történik a felmondás, akkor pedig az azonnali hatályú felmondáshoz hasonló, szigorú szabályokhoz kötött indoklás kell. De ettől ez még rendes felmondásnak minősül.

A harmadik, hogy a családok támogatásáról szóló törvény szerint dupla gyes nem járhat, mert annak havi összege a gyermekek számtól függetlenül a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíjjal egyenlő (vagyis 28 ezer forint).

Nem támogatták

Nem lenne egyébként nagy dolog helyére tenni ezeket az ellentmondásokat, csak az említett passzusokat kellene korrigálni. Amire az MSZP kísérletet is tett – beadta a megfelelő módosítókat.

De a kétharmados többség leszavazta. Sőt, az MSZP közleménye szerint az NGM képviselője megkérdőjelezte a felmondási védelem intézményét is. Kifejtette, hogy az ilyen típusú védelmek csak akadályozzák a munkavállalók elhelyezkedését. A kormánypárti képviselők pedig állítólag csendben maradtak.

Megnyugodhatnak

Hazudnak!

Persze erre a Fidesz is közleménnyel reagált: Így hazudtok ti címmel. A kormánypárt szerint ugyanis  szocialisták hazugságaival ellentétben minden gyeden és gyesen lévő szülő beadhatja bölcsődébe gyermekét, ha újra munkába áll, és a gyermek már elmúlt egyéves.

Megkérdeztük a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnökét, ő hogyan látja ezt a kérdést. Szűcs Viktória megerősítette, hogy a gyermekvédelmi törvény alapján a gyeden lévő szülő gyermekét nem vehetik fel. Vagyis az ellentmondás fennáll. Azonban azt is hozzátette, nem tud olyan gyermekről, akit ilyen okból utasítottak volna el idén, ha egyébként volt hely a bölcsődében és az anya munkába állt.

A Fidesz szerint az sem igaz, hogy az új Munka Törvénykönyve a gyermek 3 éves koráig ne biztosítana védelmet az édesanyáknak. Állítják: ha a gyermeket nevelő anyuka vagy apuka gyesen, gyeden van, semmilyen módon nem lehet elbocsátani most sem, ugyanúgy, ahogy régen sem. Akkor sem, ha közben dolgozik. Kivétel értelmezésük szerint csak az azonnali felmondás, amit kizárólag a dolgozó súlyos szabályszegése indokolhat.

Még egyszer hangsúlyozzuk, minden megszólalő ugyanazon törvények alapján mondja, amit mond.

Utóirat

Mindez csak azért nagy kár, mert bizonytalan helyzetet teremt. A kismamákat bizonytalanítja el, akiknek egyébként jót akartak a programmal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik