Pénzügy

Kivégezték a forintot

Euro-forint-arfolyam(1)(960x640).jpg (Valuta, Deviza, Árfolyam, Euro, Forint)
Euro-forint-arfolyam(1)(960x640).jpg (Valuta, Deviza, Árfolyam, Euro, Forint)

A forint a reggeli 309-ről kora délutánra 314-ig zuhant az euróval szemben. Sem Orbán Viktor, sem Matolcsy György nem nyugtatta meg a befektetőket.

Korábban a kormányfő azt mondta: neki nincs dolga az árfolyammal, csak az MNB-elnöknek. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap online kiadása a forint árfolyamának alakulásáról azt írta, hogy küszöbön állhat egy spekulációs támadás a forint ellen. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) továbbra is “próbál úszni az árral szemben”. A gyenge forint támogatja az exportot, de az MNB laza monetáris politikája “spekulatív támadásokra csábít”.

A CNBC amerikai üzleti tévécsatorna közben már azt jósolta, hogy a forint az argentin fizetőeszköz sorsára juthat. A peso idén 23 százalékot zuhant a dollárral szemben. A CNBC szerint a feltörekvő devizák közül a forint van leginkább veszélyben. A jegybank ugyanis a gyenge forinttal élénkíti az exportot és az a legaggasztóbb, hogy nem is aggódik.

A kormányfő szokásos rádióinterjújában azt mondta: nem jó, ha a kormányok elkezdenek foglalkozni devizájuk árfolyamával, mert ilyenkor törvényszerűen költségvetési szempontok kerülnek elő. “Én csak egy szegény, korlátozott hatáskörrel rendelkező miniszterelnök vagyok” – reagált a forint elmúlt napokban történt jelentős zuhanására. Látszik, hogy ma az egyes államok nem urai devizájuk árfolyamának. Ez igaz a forintra is, amelyet a nemzetközi hatások mozgatnak, ugyanis a magyar gazdaság erősödik – tette hozzá.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Később Orbán Viktor az MNB által szervezett  Lámfalussy-konferencián ugyanezt ismételte meg.  Matolcsy György ott azt mondta, hogy a kormányoknak és jegybankoknak együtt kell működniük, de a Portfolio beszámolója szerint külön kiemelte, hogy az MNB független és a gazdaságpolitikában nem szimplán reformokra, hanem újításokra van szükség, s így mi lehetünk a jövőben az Európai Unió motorja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik