Pénzügy

Ezért retteghetnek a vaterázók!

A NAV a Kúria döntése értelmében előveheti a vaterázók régi, 2011. vége előtti tevékenységét, és vastagon megbírságolhatja őket.

Egy régi adózási kérdés végére került pont nemrégiben. A Kúria ugyanis jogegységi határozatában kimondta: 2011. december 31-éig akkor is üzletszerűnek számít az ellenérték fejében végzett ingóságok értékesítése (vagyis például a vaterázás), ha a magánszemély nem kért adószámot – írta az Adózóna.hu.

Vaterázás

Korábban ebben a kérdésben nem volt egységes véleményen a Kúria két pénzügyi ítélkező tanácsa. Vagyis az egyik szerint nem volt üzletszerű az ilyen tevékenység, a másik szerint meg az volt.

Ami azért nem mindegy, mert ha üzletszerűnek számít a tevékenység, az azt jelenti, hogy kellett volna rá adószámot kérni. És adózni is kellett volna utána.

S mivel a 2011. december 31-e előtti ügyletek egy része (öt éven belül) még nem évült el, ezért aki akkoriban vaterázott például, és nem volt adószáma, nem fizetett adót, azt most simán előveheti és megbírságolhatja emiatt a NAV.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik