Pénzügy

Így juthat a pénzéhez, ha becsődöl a bankja

Valsagkezeles(210x140)(3).jpg (válságkezelés)
Valsagkezeles(210x140)(3).jpg (válságkezelés)

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet engedélyét pár napja visszavonta a Magyar Nemzeti Bank. Ezzel együtt január 24-én megkezdődött a betétesek kártalanítása. A törvény szerint az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) személyenként 100 ezer eurónak megfelelő összegig (vagyis jelenleg 30,346 millió forintig) helytáll a tönkrement pénzintézetek helyett.

A betéteseknek egyébként nincs semmi teendőjük, nem kell sorba állniuk, az OBA intézi a dolgot. A szervezetnek 20 munkanapja van a kártalanítások kifizetésére, amiből a pénteki volt az első nap volt.

Itt tartanak

Mint megtudtuk, jelenleg a hitelintézeti ügyféladatok feldolgozása zajlik. Vagyis annak megállapítása , hogy az ügyfelek közül névre szólóan kinek mennyi kártalanítás jár, figyelembe véve az összes betétjét, folyószámláját, esetleges hitelét, vagy hitelfelvétel miatt fedezetbe vont betétjét stb. Ez alapján hamarosan értesítőt küldenek minden egyes betétesnek az őt megillető kártalanításról.

A konkrét ügyféladatokról (hány ügyfél esik egyik és másik kifizetési mód alá, ill. mekkora volument képviselnek, mely településeken koncentrálódnak stb.) 1-2 napon belül tudnak majd tájékoztatást adni. Íme, kit hogyan fizetnek ki.

Így kártalanítanak:

1 millió forint alatt – házhoz viszi a postás.

1-5 millió forint között OBA Betétbiztosítási Kártyát kap az ügyfél.

5 millió forint felett kifizető ügynökbank közreműködésével, átutalással.

Az OBA eddigi kártalanítási tapasztalatai szerint az ügyfelek döntő része 1 millió forint alatti megtakarítással rendelkezik

Készpénzben?

Rákérdeztünk az OBA-nál, a kártalanítás standard módja-e az, amit a keretesben lát. Kicsit furcsálltuk ugyanis hogy milliós összeget visz a postás, illetve kell felvenni az ügyfélnek a bankfiókban. Igaz, a szervezet felhívja rá a figyelmet közleményében, hogy nagy összegű készpénz tartása biztonsági kockázatot jelent, de attól még ez a kártalanítás módja.

Kiderült, annak érdekében jelölték meg ezeket a csatornákat, hogy a törvény által előírt rövid, 20 munkanapos határidőt több ezer ügyfélnél és több milliárd forint kifizetésénél is tartani tudják. A csatornákat a szervezet szerint úgy alakították ki, hogy egyszerre feleljen meg a gyorsaság, a kényelem és biztonság hármas követelményeinek.

Miért nem átutalással?

Mivel szerintünk biztonságosabb lenne az átutalásos kártalanítás, rákérdeztünk, miért nem ezt választották. Az OBA szerint ennek két oka van. Az egyik, hogy ha valamennyi ügyfelet a fiókba kéretnék, hogy ott rendelkezzen az átutalásról, azzal hosszú napokra rendkívül megterhelnék a környékbeli bankokat. S ez elégedetlenséget okozna.

Másrészt azt is mondták, hogy az ügyfelek jelentős része anélkül kívánja megkapni a kártalanítást, hogy neki emiatt el kellene fáradnia a bankfiókba.

Vásárolni nem lehet vele

A tájékoztatóból az is kiderül, hogy az 1-5 millió forint közötti összegű kártalanításhoz kapott OBA Betétbiztosítási kártya csak készpénzfelvételre használható, vásárlásra nem.

Ez azért van, mert a Betétbiztosítási kártya nem valódi bankkártya. Tehát nem azt a célt szolgálja, hogy vásároljanak vele, hanem mindössze azt, hogy hozzáférjenek a kártalanításhoz az ügyfelek.

Csak az OTP-ben és a postán használható

A Népszabadságban talált közölt közleményében az OBA azt is írta, hogy a kártyával az OTP ATM-ekben maximum 800 ezer forintonként lehet felvenni az összeget, illetve a bank fiókjaiban egyben, vagy a postákon.

Megtudtuk, mindez azt jelenti, hogy akinek 1-5 millió forint közötti összeg jár, az kizárólag az OTP-nél vagy a postánál juthat hozzá a pénzéhez. Ennek az az oka, hogy az OTP a kártya kibocsátója és egyben a Postával együtt az OBA kifizető ügynökbankja.

Van-e készpénzfelvételi díj?

Már csak arra voltunk kíváncsiak, vajon az OBA-kártya használatának vannak-e költségei, például készpénzfelvételi díj (és tranzakciós illették) terheli-e ezeket a kifizetéseket. És ha van költség, akkor azz az ügyfélnek kell-e megfizetnie. 
A betétbiztosítási alaptól azt a megnyugtató tájékoztatást kaptuk, hogy készpénzfelvételi díj nem terheli az ügyfeleket.

Továbbá azoknak sincs tranzakciós illeték, akik az 5 millió forint feletti kártalanításukat átutalással kérik. Feltéve, hogy a kártalanítást egy összegben utaltatják át egy másik bankba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik