Pénzügy

Csak 20 ezren múlik..

Amíg az ország egyik felében dupla annyi az álláskereső, mint az álláslehetőség, addig a másikban hiány van munkaerőből. Mégsem mozdul a lakosság, pedig átköltözni például a nyugati megyékbe nem is olyan drága. Csak tradíciója nincs.

A Jófogás apróhirdetési portál felmérése szerint főleg az ország nyugati felében akad munkalehetőség  – legalább annyi állás van, mint ahány kereső -, Borsodban, Tolnában és Szabolcsban már kevésbé pozitív a mérleg. A legnehezebb helyzetben a csongrádiak vannak: itt kétszer annyian keresnek munkát, mint ahányan munkavállalót.
A Duna House ingatlanközvetítő megvizsgálta, hogy mivel kellene számolnia annak, aki Csongrádból Győr-Moson-Sopron Megyébe szeretne költözni a munkavállalás reményében. Bár a két megye ingatlanáraiban erős a különbség, mégsem áthidalhatatlan a lakóhelyváltás.
A példában szereplő, harmincas évei végén járó, egygyerekes családunk Szegedről szeretne Győrbe (esetleg Sopronba) költözni. Már van egy lakásuk, amit akár el is adnának és vásárolnának helyette másikat, az új városukban. Egyelőre ugyanazzal a lakásmérettel beérik. Egy klasszikus 55 m2-es panel ára szegeden átlag 6,36 millió Ft, egy ugyanekkora panel Győrben 9,66 millió. A különbség tehát 3,3 millió Forint. Érdekes, hogy téglaépítésű lakás esetén pont ugyanekkora lesz a különbözet, ugyanis ebben a méretben Szegeden 9,5 millióért, Győrben (és Sopronban is, itt sincs eltérés) 12,8 millióért keltek el a lakások a tavalyi év második felében.
Családunknak tehát 3,3 milliót kell előteremtenie, ha az új városba kívánna letelepednie. Nyilván hitelből megoldható, ha más megoldás nincs. Hitelt azonban akkor kapnának, ha legalább 3-6 hónapos munkaviszony áll már mögöttük, tehát ezt az időszakot át kell vészelni. Ebben az átmeneti időszakban az albérlet lehet a megoldás. Ha kiadják a szegedi lakásukat és ezzel párhuzamosan bérelnek maguk is, akkor keletkezik kb. 20 ezer Forint többletkiadásuk, ami feltételezhetően könnyen előteremthető, hiszen a megkapott munkalehetőség fedezi ezt.
Amennyiben már elegendő idejű munkaviszony áll a családunk mögött, bele lehet fogni az ingatlanvásárlásba. A két tranzakció közötti 3,3 millió Ft a szülők életkora, gyermekeik száma, a futamidő és a támogatási lehetőségek alapján kalkulálandó. A Duna House hitelszakértőjének számításai szerint, egy 20 éves futamidejű, államilag támogatott otthonteremtő hitel esetében ekkora összegnek 23 ezer Ft körüli a havi törlesztő részlete. Ez ráadásul az első 5 évben fix, könnyen kalkulálható kiadás, mértéke pedig a szerzett jövedelem függvényében elviselhető.
Hogy miért mozdulnak mégis nehezen a családok? Mert nincs itthon tradíciója. Nyugat-Európában, vagy az Egyesült Államokban már másképp gondolkodnak, oda mennek lakni, ahol jó munkalehetőséget kínálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik