Pénzügy

Nem a segély, a munka vonzza a romákat Nyugat-Európába

anglia (anglia)
anglia (anglia)

Ellentétben a sztereotípiákkal, a kelet-európai romák túlnyomó többsége dolgozik, és nem a magasabb segélyért migrál a nyugati országokba – állítja egy nemrég megjelent kutatás.

Az ENSZ Fejlesztési Programja által publikált vizsgálat szerint a Kelet-Európából kivándorló romák és nem romák motivációi között nincs lényeges eltérés: magasabb fizetés és egy jobb élet reményében hagyják el országukat – áll a Roma Sajtóközpont közleményében.

Három fő oka van a kivándorlásnak

A régió 12 országának migránsait, köztük magyarokat is megkérdező kutatásban a válaszadók szerint három fő faktor játszik szerepet a kivándorlásban. Ezek közül az első a munkanélküliség és ezzel összefüggésben a szegénység. Míg a nem roma kivándorlók társadalmi státuszánál számít a munkanélküliség ténye, mindez nem érvényes a romákra, akik akkor is a szegények közé tartoznak, ha dolgoznak. A romák ezért akkor is kivándorlás mellett döntenek, ha történetesen van munkájuk, míg a nem romákra ez kevésbé jellemző.

A második migrációs szempont az a tudás és ismeret, amit a potenciális migráns megszerez a célország társadalmáról. A romák kevésbé támaszkodnak az interneten fellelhető információkra, inkább a már kivándorolt ismerőseiket kérdezgetik.

Az anyaország elhagyását eredményező harmadik faktor a kivándorolni készülők mobilitása, az, hogy megvan-e az anyagi forrásuk az utazásra és az első hetek fedezésére. Ezért a kivándorló romák többsége szegénynek mondható ugyan, de nem a legnincstelenebbek közül kerül ki. Bár a válaszadók egyharmada szenvedett el életében hátrányos megkülönböztetést, mindez nem szerepel a legfontosabb kivándorlási indokok között. A romák ugyanis azt gondolják, hogy a velük szembeni előítéletek a nyugati társadalmakban is jelen vannak.

Ilyen munkát kapnak

A kutatás szerint lényeges, hogy a befogadó országokban a romák a nem roma bevándorlókénál alacsonyabb státuszú és rosszabbul fizetett állásokat kapnak, és gyakran kényszerülnek feketemunkára. Mindez ugyanakkor segít a nyugati kis és közepes vállalkozások ezreinek, akik az alacsony bérért dolgozó munkaerő révén képesek túlélni a gazdasági válságot – állítja a tanulmány. A roma nők jelentős része dolgozik családoknál dadusként, vagy beteggondozóként, emellett jellemzően takarítói, házvezetőnői állásokat is betöltenek.

Összegzésükben a bolgár kutatók, Stoyanka Cherkezova és Ilona Tomova megállapítják, nem igazolódtak azok a széleskörű sztereotípiák, amelyek szerint a romák bűnözni és a segélyekért vándorolnak ki nyugatra. A kutatásban résztvevő kivándorolt romák nagy többsége dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik