Pénzügy

25 milliós bírságot kapott a Shell

Shell-kút (Shell, benzinkút, tankolás, )
Shell-kút (Shell, benzinkút, tankolás, )

A GVH a fogyasztók megtévesztése miatt szabott ki az üzemanyag-kereskedő cégre ilyen szigorú büntetést. A Shell szerint nem hozott helyes döntést a versenyhivatal.

A Shell Hungary Zrt. megtévesztette a fogyasztókat, amikor a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagokat népszerűsítő kampányában azt ígérte, hogy a termékek használatával fogyasztáscsökkentés érhető el – mondta ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Jogsértő magatartásáért a Shellt 25 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a versenyhatóság.

Tény

A kétségtelenül jelentős, folyamatos kutatási és fejlesztési tevékenység mellett a tények (különböző tesztek adatai) azt mutatták, hogy ugyan a Shell FuelSave termékekkel valóban elérhető a fogyasztók egy része számára akár tankonként 1 liternyi üzemanyag-megtakarítás, a fogyasztók egy szintén nem elhanyagolható része nem ért el fogyasztáscsökkenést.

Megtévesztő volt a kampány

Ezen eredmények miatt a GVH arra a megállapításra jutott, hogy a Shell Hungary Zrt. a fogyasztókat megtévesztette, amikor:

– 2011. szeptember 6. és 2012 márciusa között egyes kereskedelmi kommunikációiban azt állította, hogy a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagok használatával – akár tankonként 1 liter – üzemanyag is megtakarítható,

– 2012. március 21-től 2012 októberéig egyes kereskedelmi kommunikációiban azt állította, hogy a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyag alkalmazásával minden gépjármű esetében fogyasztáscsökkentés következik be.

A bírság kiszabásánál súlyosító körülménynek minősült, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók igen széles körét érte el, enyhítő körülménynek számított a Shell Hungary Zrt. jogszabályokban előírtat meghaladó mértékű együttműködése.

A Shell csalódott

A Shell Hungary Zrt. közleményben tudatta, hogy nagyon csalódott a Gazdasági Versenyhivatal döntése miatt. Véleményük szerint vállalatuk teljes mértékben megfelelt a Magyarországon hatályos jogszabályoknak. A GVH-döntés, amely szerint a Shell FuelSave üzemanyagok üzenetei – “Akár 1 liter megtakarítás tankonként” (2011) és “Fogyasztáscsökkentésre tervezve” (2012) – megtévesztőek voltak, álláspontjuk szerint nem helyes, és nem tükrözi azokat a tényeket és adatokat, amelyeket benyújtottak az eljárás során.

Hangsúlyozták: a fogyasztók továbbra is teljes bizalommal vásárolhatják a Shell FuelSave Euro 95 és Shell FuelSave Diesel üzemanyagokat.

A vállalat mérlegeli a döntéssel kapcsolatos összes lehetőségét.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik