Pénzügy

Sokkoló: 55,4 százalékkal drágult egy év alatt a bankolás

Miközben az infláció 43 éve nem látott alacsony szintet mutatott, az átlag mögött ezt a durva áremelkedést találtuk.

Mint megírtuk, a KSH legfrissebb szerdai adatai szerint 1970-ben volt utoljára olyan alacsony az infláció, mint most. A fogyasztói árak 2013-ban átlagosan 1,7 százalékkal emelkedtek, decemberben pedig 0,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Novemberhez viszonyítva pedig 0,5 százalékkal csökkentek.

Ha azonban, az egészen részletes kimutatást néztük, kiderült, hogy van olyan szolgáltatás, aminek az ára jócskán elszállt tavalyhoz képest.

Elszálltak a bankolási díjak

Szeptemberben azt írtuk, hogy elképesztő mértékben, 45,7 százalékkal drágultak a banki szolgáltatások éves szinten. Novemberben pedig azt, hogy már több mint másfélszeresébe kerül a bankolás. Az akkor megjelent októberi adatoknál ugyanis 54,2 százalékos növekedést jeleztek a statisztikusok az előző évi árszinthez képest.

Illusztráció:  Thinkstock

A legfrissebb, decemberi fogyasztói árindex szerint azonban volt még följebb, egészen pontosan 55,4 százalékkal drágult átlagban a pénzügyi szolgáltatások ára az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Nem véletlen?

Már a tranzakciós illeték bevezetése is látszott a számokon, folyamatosan 26-28 százalékos árnövekedést mért a statisztika hivatal az előző évhez képest. Mert bár a kormány előre azt mondta, nem lesz áthárítás, mégis lett. A PSZÁf adatai szerint 94 százalékban ránk tolták a bankok a költséget.

A következő ugrás szeptemberben volt, amikor már érvényesülhetett a tranzakciós illeték augusztusi emelése. Valamint az, hogy a pénzforgalmi szolgáltatókat pótlólagos illetékfizetésre kötelezték. Ennek oka az volt, hogy az első félévben a tranzakciós illetékből származó bevételek elmaradtak a várttól. Az egyszeri fizetési kötelezettség a január-áprilisi illetékkötelezettség 208 százaléka, azaz mintegy 75 milliárd forint volt a szektor egészére.

Mi esz itt februártól?

Ezek után valóban kellett egy kis „pénzügyi rezsicsökkentés”, ahogy a kormány hívja a februártól életbe lépő havi kétszeri legfeljebb 150 ezer forintig élő ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét. Ami azért valljuk be, elég sovány vigasz lesz a banki szolgáltatások díjának ilyen erőteljes növekedéséhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik