Pénzügy

Spórolhatnak az őstermelők

őstermelő (őstermelő)
őstermelő (őstermelő)

Januártól nem kell külön fizetniük az igazolványokért, és az azzal kapcsolatos ügyintézésért.

Ingyenesen végzi az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézést januártól a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Tavaly még az új igazolványok kiállításáért 2000, az érvényesítésért 1000, a cseréért és a pótlásért 1000, a három évre kért igazolványért 4000 forintot kellett fizetniük. A díjakat az ügyintézéskor készpénzben kellett kiegyenlíteniük. A szervezet a kieső bevételek miatt nem emel tagdíjat.

Kamarai tagdíj

Az agrárkamarai tagság egyébként a 2012 augusztus 1-jén hatályba lépett törvény alapján kötelező azoknak, akik fő tevékenységként agrárgazdasággal foglalkoznak. Ezután 60 napjuk volt a bejelentkezésre. A tagdíj összege sávos, a gazdasági súly alapján határozza meg a kamara. tevékenységet folytatóknál.

Idén január elsejével a falugazdász-hálózat működtetése a kormányhivataloktól az agrárkamarához került. A nagyobb létszámmal folyó munka célja az eddigieknél hatékonyabb, egységes gazdatámogató rendszer kiépítése.

A hálózat tanácsadási tevékenység mellett hatósági feladatokat is ellát: így például a mezőgazdasági káresemények felmérését, a gázolaj jövedéki adó visszaigénylésével kapcsolatos teendők ügyintézését, a termésbecsléssel, illetve a növények állapotminősítésével összefüggő adatgyűjtési és – szolgáltatási feladatokat. Emellett a hálózat adja ki és érvényesíti az őstermelői igazolványokat.

A hatósági feladatok azonban nem ellenőrző jellegűek, azok továbbra is a megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságainál maradnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik