Pénzügy

Így (nem) kaphat adómentes hiteltörlesztési támogatást a cégétől

lakáshitel (lakáshitel, lakáskulcs)
lakáshitel (lakáshitel, lakáskulcs)

Nem, a fizetése egy része helyett nem adhat önnek a cége adómentes támogatást a hiteltörlesztéséhez. De például cafeteriában igen.

A cégünk egyébként évek óta adhatott adómentes lakáscélú támogatást, lakásvásárlására, -építésre és korszerűsítésre. A lakáscélú kölcsönök visszafizetéséhez azonban nem. Ebben van most változás.

Ha egy kis adómentesen adható/kapható pénzről van szó, rögtön meglódul a magyarok fantáziája! Itt van például az idei évben belépett új lehetőség: a munkáltató adómentesen hozzájárulhat a dolgozó hiteltörlesztéséhez.

Hohó! Akkor, amikor a bér után rengeteg adót kell fizetnie? Nem lehetne itt egy kicsit adót „optimalizálni”? Két legyet ütni, egy csapásra? Mondjuk a fizetés egy részét adómentes támogatásban kiadni? Hogy a cégünk, és mi is jól járjunk?

A Bankmonitor.hu szakértőket kérdezett a témáról.

Bér helyett nem adható

Az ötlet ugye az, hogy ha eddig valaki kapott mondjuk nettó 200 ezret, ami a munkáltatónak cirka 400 ezerbe került, akkor mi lenne, ha eztán 150 ezer lenne a nettó, és mondjuk 75 ezer az adómentes hiteltörlesztési támogatás (amit egyébként közvetlenül a hitelező banknak kell utalnia a munkáltatónak). Ezzel a dolgozó nyerne 25 ezer forintot. A munkáltató pedig 50 ezret, mert ennyivel kevesebb adót kellene fizetnie.

Mit kell tudni az adómentes lakáscélú támogatásról?

Méltányolható lakásigény kell hozzá: a lakás szobái és az ott lakók száma mellett a lakás értékét is figyelnie kell a munkáltatónak az adómentesség megállapításához.

Hogy maximum mennyi lehet a támogatás, azt itt találja.

Csakhogy. A NAV egy ellenőrzésnél minden bizonnyal bérjellegű juttatásnak minősítené ezt a támogatást. És visszamenőleg bevasalná a cégen az összes adót meg járulékot is. No és meg is büntetné. És ugyanez a helyzet akkor is, ha a munkaszerződésben rögzített prémiumot akarnánk támogatásra átváltani.

Viszont egyösszegű, nem rendszeres jutalomként adható a hiteltörlesztési támogatás.

A cafeteria is járható út

Előnyös lehet a dolgozó és a munkáltató számára is az, ha a cafeteria részévé teszik a támogatást. Ekkor is érvényes, hogy a pénzt közvetlenül a banknak utalja a munkáltató. Ha esetleg nem ezt teszi, akkor meg kell fizetnie az adóterhet. Arra kell még ügyelni, hogy minden dolgozó számára elérhető legyen a lehetőség.

S ha például bruttóban adják meg a cafeteriakeretet, akkor a hiteltörlesztési támogatás kifejezetten vonzó lehet. Hiszen kevesebbet vesz el a dolgozó keretéből, mintha egy kedvezményes adózású elemet választana.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik