Pénzügy

Titkos kedvezményekkel teheti olcsóbbá devizahitelét jövő hónaptól

Bank(210x140)(1).jpg (bank)
Bank(210x140)(1).jpg (bank)

A bankok nem szívesen beszélnek a hitelekhez kapcsolódó kedvezményeikről. Pedig vannak ilyenek, és akár százezer forintot is megspórolhatnak önnek.

Hallott már a „Hűség 1” kedvezményről? A Hűség 2-ről? Vagy hogy adhatna hitelkártyájának „törlesztéskönnyítési funkciót”?

Ne ijedjen meg, A riasztóan bankosan csengő szakszavak mögött a devizahitel-kedvezmények kis ajándékcsomagjai lapulnak, amelyeket ön is megkaphat – ha tud róluk. És a bankban nem fognak ezekről beszélni önnek. Úgyhogy mi fogunk. Megnéztük a két legnagyobb hitelkihelyezőnél hogyan bindzsizhetünk magunknak némi kedvezményt.

Miért adnak kedvezményt?

Induljunk ki abból, hogy egy tipikus devizahiteles ott vett fel anno hitelt, ahol a folyószámláját vezette, s erre a számlára jön a fizetése is.

Ez a bank számára igencsak értékes kapcsolat, hiszen – ha csak el nem veszíti az állását – hitelesünk anyagi helyzetének alakulását kristálytisztán látja a bank.

(Mint ezt saját bőrén is tapasztalhatta bárki, akinek volt pár havi kimaradt fizetése az elmúlt egy-két évben: a bank azonnal tiltja a folyószámlahitelt és minden módon igyekszik megakadályozni, hogy veszteségei keletkezzenek.)

Részben ez magyarázza, hogy a kedvezmények a számlára utalt jövedelemhez – vagy a hitelkártyahasználathoz kapcsolódnak.

OTP Bank

Az OTP-nél évek óta létezik a „Hűség” konstrukció, ami egy átlagos jelzáloghitelesnek súlyos összegeket jelent. A kedvezményt igényelni kell a banknál (hát persze), de ez annyiból áll, hogy aláír az ember egy papírt. Nem kell anyakönyvi kivonat és oltási bizonyítvány.

A kedvezmény pontos összege azon múlik, mennyi, az OTP számára kívánatos dolgot csinálunk a számlánkon. Jelenleg maximum 2,5 százalékpont kedvezményt kaphatunk a hitelünk kamatából. Alapfeltétel a számlára utalt bér, amelyért a legtöbb kedvezményt (0,3-1,5 százalékot) is kapja az ember. De pénzt ér (0,1 százalékot) havi két csoportos beszedési megbízás, illetve a törlesztési biztosítás (0,15 százalék) is. Szintén jó, ha van OTP-s lakástakarékpénztár (összegtől függően 0,15-0,75 százalék).

A pontos szabályozása bonyolult, és attól függ, hogy mikori a hitelünk, ezért a legjobban akkor járunk, ha magunk átböngésszük a januártól érvényes kondíciós listát a régi jelzáloghitelekre. (A kedvezmény mindenkinek jár legalább 5 évre, ha január végéig igényli.)

Egy 2007-es, 40 ezer frankos hitel esetében egy egyszázalékos kamatkedvezmény évi körülbelül 100 ezer forint spórolást jelent Önnek.

Erste Bank

A második legnagyobb lakossági bank valamivel kevésbé rejtette el a devizahiteleseknek szánt kedvezményét, amelyet a hitelkártyás költésekhez kapcsoltak. Figyelem, ezt is külön igényelni kell, nem jár automatikusan.

Itt minden egyes, legalább 3 ezer forintos vásárlás esetén 100 forintot ír jóvá a hitelhez kapcsolódó törlesztési számlán.

Havi 20 darab megfelelő méretű költés esetén egy év alatt 24 ezer forintot tud ingyen előtörleszteni.

Az előtörlesztés jó – ha ingyenes

Plusz, nem árt tudni, hogy a legtöbb banknál van valamilyen akciós előtörlesztési lehetőség. Ez azért lényeges, mert a legolcsóbb hitel az, amit az ember visszafizetett. Ugyanakkor az előtörlesztés állati drága: akár a szerződés fennmaradó részének 2 százalékába is kerülhet.

Az OTP-nél például évente 3 havi törlesztőnél kisebb összeget befizethetünk ingyen. Plusz a fennálló tartozás és az utolsó (jóváhagyott) hitelbiztosítéki érték maximum 70%-a közötti különbözet előtörlesztése is ingyenes, mint ahogy a lakástakarékból vagy a Groupamás életbiztosításokból való előtörlesztés is.

Egyszóval sokféle kedvezményt lehet találni – de ennek sajnos nincs más módja, mint hogy letöltjük a hitelünkre vonatkozó kondíciós listát (esetleg az akciókat) és végigbogarásszuk a lábjegyzeteket. Ugyanis a kedvezményeket – hogy, hogy nem – nem nagyon reklámozzák a bankok. De aki ügyes, talál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik