Pénzügy

Ide fektessen be: új lakossági állampapírok jöhetnek

állampapír (állampapír)
állampapír (állampapír)

Nem akar több külföldi pénzt a kormány az államháztartásban.

Olyan gazdaságpolitikai igény jelentkezett, hogy az államadósság devizaarányát próbáljuk jelentõsen csökkenteni, emiatt az Államadósság Kezelõ Központ az idén lejáró összes devizaalapú adósságelemnél (5,4 milliárd euró) kevesebb devizaalapú forrást tervez bevonni – jelentette be az éves finanszírozási folyamatokról rendezett sajtótájékoztatón Borbély László András a Portfolio.hu tudósítása szerint.

Hazamenekülés

Az ÁKK vezető-helyettesének prezentációjában mutatott terv szerint az év végére 41 százalékról 38 százalék körülire mérséklődhet az államadósságban a devizaforrások aránya, illetve 44 százalékról 46 százalékra emelkedhet a belföldi szereplők részaránya.

Az optimális a vezető véleménye szerint az, ha minél kevésbé van devizában eladósodva az ország, s a háztartások ráadásul sokkal stabilabb finanszírozói réteget jelentenek, mint például egy külföldi befektető, akit megriaszthat egy nemzetközi esemény (pl. Fed-lassítás).

Új lakossági papírok

Bár 2013-ben igen jelentős mértékben, közel 700 milliárd forinttal 1900 milliárd forint közelébe emelkedtek a lakossági állampapírok, de az ÁKK nem feltétlenül szeretné „behúzni a féket”, hiszen a továbbra is intenzív marketing kampánnyal, illetve új lakossági termék(ek)kel azt tervezi, hogy idén mintegy 420 milliárd forinttal tovább nőhet az állomány.

Jól megy a babakötvény

Borbély jelzése szerint a babakötvény december 2-i elindulása óta Budapesten bő 2000, országosan pedig 5000 feletti az új Start-számla megnyitások száma, azaz a kampány meghozta az eredményét.

 

Ki fizetné Töröcskei bankvásárlását – reagált az ÁKK

Borbély hangsúlyozta, hogy a Raiffeisen-ügylet és az, hogy a vevőként emlegetett Töröcskei István az ÁKK vezetője, “véletlen egybeesés”, semmiféle köze nincs a két témának egymáshoz. Ez azt is jelenti egyúttal, hogy Töröcskei nem utasíthatja az ÁKK-t arra, hogy “fizessünk”. Azaz, hogy az ÁKK vegyen fel a piacokról több forrást (hiszen ez részben nemzetgazdasági minisztériumi, részben parlamenti, részben kormányzati téma). Borbély viccelődve megjegyezte, hogy ha igaz lenne az a sajtóban megjelent értesülés, hogy a Raiffeisen Bankot 1 euróért megvehetné (megvehette volna – a szerk.) a Széchenyi Bank, akkor annak 49 százalékos állami részaránya miatt az államra eső részt könnyen kifizetné a saját (Borbély) pénzéből is.

A legfrissebb hírek szerint amúgy az osztrák bank ilyen áron el sem adná a bankot.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik