Pénzügy

Akár negyvenezer forintot is spórolhat idén a család?

atm (atm)
atm (atm)

Februártól indul az ingyenes készpénzfelvét. Mennyit spórolhatnak, akik élnek a lehetőséggel? Attól függ, eddig mennyire volt drága nekik ez a tranzakció. No meg, hogy hány bankszámlájuk van.

Aki már februártól szeretne élni az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, annak legkésőbb január 20-áig kell regisztrálnia a bankjánál, személyesen vagy online. Havi legfeljebb két alkalommal, összesen maximum 150 ezer forintig él a lehetőség.

A regisztrációt akkor is meg kell ejteni, ha valakinek csak egyetlen bankszámlája van. Ha pedig több is, akkor azok közül ki kell választani, melyikre kéri az ingyenes készpénzfelvét lehetőségét. Nyilatkozni később is lehet, és módosítani is lehet a nyilatkozatokat.

De mennyit spórolhatunk?

Attól függ, mennyit fizettünk eddig a készpénzfelvételért. A Bankráció szakértője szerint éves szinten sokat spórolhat, aki regisztrál: havonta ez az összeg akár 1400, kisebb bankoknál akár 1700 forint is lehet. Ez tehát éves szinten 16 800-20 400 forint megtakarítást jelenthet egy regisztrációnál.

Ebből következne, hogy ha családról beszélünk, ahol két felnőtt van, akkor éves szinten akár 33-40 ezer forint is maradhat a zsebben az ingyenes készpénzfelvét kihasználásával. De ez nem feltétlenül van így.

Vigyázat az ingyenes készpénzfelvéttel

Közös számlával kisebb a megtakarítás

A helyzet ugyanis, az, hogy mint megírtuk, bankszámlánként él az ingyenes készpénzfelvtel lehetősége. Vagyis ha egy családnak, párnak közös számlája van, akkor arról csak az egyik fél  veheti fel ingyenesen a készpénzt januártól.

Tehát az említett családonkénti 33-40 ezer forintos éves megtakarításhoz az kell, hogy a két felnőttnek külön számlája legyen, és külön-külön regisztráljanak, mindketten kihasználják az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét.

Nem háríthatják át, de…

Meglesz az ára

Az ingyenes készpénzfelvét bevételkiesés a bankoknak, amelynek költségét a törvény szerint nem háríthatják át. De csak akkor nem, ha kifejezetten ezzel az indoklással drágítanak. Ám ha például drágul a bankkártya éves díja, vagy megvonnak bizonyos kedvezményeket, annak nincs semmi akadálya. Néhány bank már ki is hirdette, milyen díjat és mennyivel emel a közeljövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik