Pénzügy

Ezekkel a trükkökkel foszthatják ki az ATM-nél

atm (atm)
atm (atm)

A rendőrség szerint ezt kell tennie, hogy ne váljon áldozattá.

Érdekes felvételek járták be az európai sajtót. A képeken az látszik, hogyan próbálják meg a bűnözők meglopni a gyanútlan készpénzfelvevőt egy párizsi bankjegykiadó automatánál – írja a Pénzcentrum.hu.

A trükkhöz hárman kellenek: egy férfi, aki megzavarja az ATM-nél pénzt felvevő ügyfelet, aki elfordul tranzakció közben. A mellette álló nő eközben egy szempillantás alatt elveszi a pénzt, amit az automata kiadott. Harmadik társuk – magát koldusnak álcázva – a bankjegykiadó szélénél ül: ő tölti be az őrszem szerepét.

Íme az eredetileg a Daily Mail összeállításából származó képek:

A koldus az őrszem, a sárga kabátos férfi vonja el az automatától a bankoló figyelmét.

A nő nyúl a pénzért.

…Aminek itt már bottal ütni a nyomát.

Ez azonban csak egy trükk a sok közül. A tolvajok különösen kedvelik például a szétszórt pénzfelvevőket, akik étellel vagy telefonnal a kezükben érkeznek az automatához. Az ő figyelmüket még könnyebb elterelni ugyanis.

Aztán vannak a klasszikusok: például, amikor banki alkalmazottnak adja ki magát a tolvaj, és „segít”. Vagy szól valaki, hogy leesett valami.

 

Tippek a rendőrségtől

A BRFK szerint annak érdekében, hogy a bankautomatákból történő készpénzfelvétel biztonságos legyen, az alábbi szabályokat kell betartanunk:

  • Lehetőség szerint a pénzintézetekben, illetve annak közelében lévő automatákat használjuk. Kerüljük az elhagyott helyeken, kivilágítatlan utcákban található bankautomatákat!
  • Ha jelentősebb pénzösszeget szeretnénk felvenni, főként ügyfélfogadási időben, a bankfiókban, vagy családtagunk kíséretében tegyük meg azt!
  • Ne tartsunk magunknál sok készpénzt sokáig!
  • Megtakarításainkat pénzintézetben tároljuk, ott van a legnagyobb biztonságban!
  • A felvett pénzt úgy tegyük el táskánkba, vagy belső zsebünkbe, hogy az ne legyen könnyen hozzáférhető. Legyünk figyelmesek a bankautomatánál, de viselkedjünk természetesen!
  • Részesítsük előnyben a bankkártyás vásárlást a készpénzfelvétellel szemben! Amennyiben pénzt veszünk fel, lehetőleg csak akkora összeget, amekkorára valóban szükségünk van!
  • Pénzfelvételi szokásainkat, anyagi helyzetünket, várható kiadásainkat kezeljük diszkréten, ne hozzuk nyilvánosságra, ne osszuk meg idegenekkel!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik