Pénzügy

Van pénze? Ide ne tegye!

pénz (pénz, )
pénz (pénz, )

Brutális igazságok következnek a megtakarításaival kapcsolatban.

Az új év sokakat késztet arra, hogy átnézzék pénzügyeiket, elhelyezzék megtakarításaikat, s akár bankot váltsanak. Ám, mint kiderül, szinte nem is éri meg a kis megtakarításokat betenni a bankba. Mégis jobb most lépni annak, akinek van eltehető pénze, mert a kamatok akár tovább is eshetnek.

Megnéztük, a bankok által nyújtott legjobb feltételek alapján mi a legjobb, amit várhatunk 4 különböző esetben.

100 ezer forint, fél év

Már fél éves távban is csak 3-4 százaléknyi kamatot (EBKM) fizetnek a bankok a lekötött betétek után – derül ki a Bankmonitor.hu honlapján.  Ez azt jelenti, hogy ha beteszünk 100 ezer forintot a számlánkra, akkor a legjobb ajánlat szerint is legfeljebb 102008 forintot kaphatunk fél év múlva vissza. (Gránit Bank prémium betétje.)

De ezt is csak akkor, ha tartós befektetési számlánk van a banknál. A legjobb előfeltételek nélküli ajánlaton legfeljebb 1835 forintot kereshetünk. (FHB aktív forint betétje.)

Ugyanakkor a bankbetétnek költségei is vannak.

Először is be kell fizetni, vagy be kell utalni. Ha nincs számlánk, akkor sok esetben a lekötéshez szükséges havi számladíj elvinné a nyereség háromszorosát, tehát valójában buknánk több ezer forintot. (A Gránit Banknál ez majdnem ezer forint, az FHB-nál kétszer annyi.)

Ha sikerül a saját bankunknál elhelyezni a pénzt, akkor „csak” a befizetés és a kifizetés költsége és az adó esik rá. Ez banktól függően 0-2000 forint közé esik. Tehát adott esetben befizetjük a banknak és az államnak az egész kamatot.

Ha csak betesszük simán a számlánkra a pénzt, akkor fél év alatt bukjuk rajta az infláció felét – körülbelül egy százalékot – mert a legtöbb banknál ma már nulla százalékos a folyószámla kamata. Viszont ez esetben legalább hozzáférünk a pénzünkhöz.

Mindez azt jelenti, hogy a legtöbbünk számára legfeljebb akkor éri meg ilyen kis összeget betenni a bankba, ha attól tartunk, hogy az otthon tárolt készpénzt esetleg elrabolhatják tőlünk. Ám adott esetben erre is az a jobb megoldás, ha egyszerűen elkölti a pénzt.

500 ezer forint, 1 év

Nem sokkal jobb a helyzet a nagyobb összegek és nagyobb időtávok esetében sem. A Sberbank akciós betétje egy évre kerek 20 ezer forint kamatot ígér a tartós befektetési számlához kapcsolt betétre. Ám itt mindenféle feltételnek meg kell felelni – rendszeres munkajövedelemnek kell érkeznie a számlára, s bankkártyát is kell használnunk.

Cserébe kapunk egy év alatt 4 százalékot. Ennek a felénél valamivel többet visz majd el az infláció, körülbelül 3 ezer forint az adó, s mire a tranzakciós adót is levonjuk, marad körülbelül 1 százalék. Ehhez rakódnak még mindenféle aranyos költségek, mint amilyen a 23 forintos tételenkénti értesítési díj. Tehát a legjobb kamatozású betétnél is alig valamivel több marad igazából nálunk, mint pár ezer forint.

1 millió forint, 3 év

Ez már az az időtáv és összeg, aminél legalább érdemes elgondolkodni abban, hogy betegyük a bankrendszerbe a pénzt, de persze csak tartós befektetési számlára az adóztatás elkerülése végett. Ebben a kategóriában is a Sberbank betétje jött ki a legjobbként, 4,56 százalékos EBKM-mel. Ez esetben három év alatt 143 ezer forintot kapunk, s a bosszantó kicsi banki költségek és az infláció sem tudják felemészteni a teljes hozamot. És nincs adó!

Ám még ebben a kategóriában is a jó bankválasztás az, ami a legtöbbet hozza az embernek: a zömében működő, használatban lévő folyószámlához, ide érkező jövedelemhez kötött betétek közül is mindössze 9 van a Bankmonitor rendszerében, amely az idénre saccolt inflációnál (a költségvetést 2,4 százalékos éves inflációval tervezték) legalább fél százalékpontocskával magasabb.

5 millió forint, 3 év

Általánosságban véve, minél nagyobb az összeg, annál inkább megéri befektetni, s ez most sincs másképp. Ötmillió forint befektetésével már 717 ezer forintot nyerhetünk, s ez még a 2,4 százalékos inflációval is egy jelentős összeg. Ráadásul adót sem kell fizetni utána, halleluja.

Akinek van ennyi pénze, annak érdemes lehet most befektetni, ugyanis a banki kamatok együtt mozognak az alapkamattal, ami inkább lefelé megy, mint felfelé. Magyarán, könnyen lehet, lemaradunk egy befektetésről, amit utólag már egész jónak fogunk tartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik