Pénzügy

Ismét Bill Gates a leggazdagabb ember a világon

Bill Gates (gazdag, bill gates, microsoft, )
Bill Gates (gazdag, bill gates, microsoft, )

Négy Magyarországot vehetnének abból a pénzből, amivel a világ leggazdagabbjai tavaly NÖVELTÉK a vagyonukat.

Rendkívül sikeres évet tudhatnak maguk mögött a világ leggazdagabbjai, ugyanis a Bloomberg adatai szerint összesített vagyonuk mintegy 524 milliárd dollárral növekedett. Ez a mintegy 29 000 milliárd forintra rugó éves magyar GDP közel négyszerese – összegzi a Portfolio.hu a hírügynökség listáját.

A 300 leggazdagabb teljes vagyona amúgy 3700 milliárd dollár, ami a magyar GDP közel 27-szerese.

Bill újra tarolt

A hírügynökség által készített 300-as listán csupán 70-nek csökkent a vagyona 2012-höz képest. Az év nyertesei a technológiában érdekelt befektetők voltak.

A listát évekig Carlos Slim mexikói mágnás vezette, ám most újra a Microsoft alapítója, Bill Gates került az élére. Vagyona a december 31-ei záróárak alapján 78,5 milliárd dollár. (A Microsoft részvényeinek árfolyama 40 százalékkal nőtt, s a Canadian National Railway és az Ecolab részvényeinek emelkedése is hízlalta vagyonát.)

Facebook és Tesla

A Facebook részvényeinek ralija Mark Zuckerberget is gazdagították, aki a Bloomberg szerint 12,4 milliárd dollárral lett gazdagabb, vagyona így közel 25 milliárd dollár.

Az utóbbi év sztárpapírjának számító Tesla részvények Elon Musk pénztárcáját is jócskán vastagították. A társaság vezérigazgatójának vagyona 233 százalékkal növekedett tavaly, ami mintegy 5,6 milliárd dolláros emelkedést jelent, Musk vagyona így 7,9 milliárd dollárra emelkedett.

Keresik a pénzt

Carl Icahn sem panaszkodhat miután 7 milliárd dollárral lett gazdabb, míg Larry Page és Sergey, a Google alapítói külön-külön 10 milliárd dollárral gazdagodtak, miután a keresőcég részvényei 58 százalékot ugrottak.

Soros György idén a 31. lett 23 milliárd dolláros vagyonával.

Érdemes a listát böngészni, itt található.

 

 

 

 

5600 milliárdos adomány

A kőgazdag Bill Gates amúgy, nem mellesleg az egyik legadakozóbb kapitalista. A Rockefeller család hagyományait alapul véve Gates tulajdonában van a világ legnagyobb, bárki számára átláthatóan működő alapítványa, a Bill & Melinda Gates Foundation. Ez a szervezet ezer főt foglalkoztat, s például tavaly május 16-án 28 milliárdos adományt utalt ki neki a tulajdonosa, ez 5600 milliárd forint. Az alapítvány rengeteg területtel foglalkozik közegészségügyi, gazdaságfejlesztési, mezőgazdasági és egyéb, eseti, természeti katasztrófákhoz kötődő témákban. ami közös: mind az elmaradtott, szegényebb térségek fejlesztésére irányul. De Gates támogatja az amerikai közoktatást és könyvtárügyet is, vagyis saját hazájában is elősegíti a mobilitást és a tehetségfejlesztést. Hosszú távon a Getes házaspár vagyona 95%-át tervezi jótékony célra költeni. Na, ebben vajon hány magyar nábob lesz követője?

Amúgy Bill Gates híresen humortalan ember, de amikor 2008-ban visszavonult a Microsoft vezetőségéből, tulajdonképpen nyugdíjba ment, egy elég vicces videó készült az utolsó napjáról. Miközben munkatársai dicsérik és jó tulajdonságait dicsérik, a (persze megrendezett) bejátszásokon épp ezek ellenkezőjét bizonyító jeleneteket látunk. Gates ezzel egy időben bepróbálkozik a zene, filmipar és politika sztárjainál, hátha alkalmazni fogják, de mindenki kétségbeesetten próbálja lerázni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik