Pénzügy

Adócsalás miatt olcsó a Sovereign?

Lenyomozta az Index az egyik gyanúsan olcsó cukrot, és bőven talált sarat.

„Cukrot venni indultam a boltba, nyomozás lett belőle” – kezdi cikkét az Index egy újságírója, aki fogta magát, kiválasztotta a rendre legolcsóbban forgalmazott Sovereign márkájú cukrot, és összeszedte a vele kapcsolatos nyilvános információkat.

A nyomozást a Horváth András által felvetett áfacsalási sorozat miatt kezdte el.

Szlovák átcsomagoló

Ami kiderült, dióhéjban ez: a cukor egy határmenti szlovák cégtől származik, amely nem gyárt cukrot, hanem – egyebek között Magyarországról származó – importcukrot csomagol és forgalmaz. Az üzem offshore: a Seychelle-szigeteken jegyezték be.

Az adóhatóság lépett

A szlovák cég termékét Magyarországon sok cég forgalmazta már, s ezek jelentős része ellen adóhatósági eljárás is volt. Milliárdos összegekről volt szó – volt olyan év, amikor 2 milliárd forintos forgalom után csak pár százezer forintos adót fizettek.

A jelenlegi forgalmazó ellen nincsen folyamatban eljárás.

A láncok hallgatnak

Az újságíró megkeresett számos, a cukrot forgalmazó üzletláncot is a Sovereign cukorral kapcsolatos kérdéseivel. A láncok kikerülték az összes olyan kérdést, ami arra vonatkozott: miért nem szúrták ki a márka mögötti vállalati körhintát. Mindegyik annyit hangsúlyozott: partnereit vizsgálja. Csak – ezek szerint – nem túl mélyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik