Pénzügy

Milliárdok veszhetnek el a SZÉP-kártyákról

wellness (wellness, )
wellness (wellness, )

Pár hónap alatt súlyos összegeket kellene a kártyatulajdonosoknak felhasználni.

Több mint egymillió ember pihent az idén SZÉP kártyával. A SZÉP kártyákon át 106 milliárd forint áramlott a turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásokhoz a bevezetés óta, és 22 ezer munkáltató mintegy 900 ezer dolgozója kártyabirtokos.

Így veszhet el a pénz

A kártyán lévő pénzt az utalást követő második év május végéig lehet felhasználni. A 2012-ben feltöltött összegek jövő májusban lejárnak, ezért aki még nem használta fel ezt a pénzt, annak 2014 első hónapjaiban célszerű ezt megtenni. Különben az összeget visszautalják a számlájáról a munkáltatójának – figyelmeztetett a kártya eredményeiről beszámoló Horváth Viktória, aki a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára.

Jelenleg 5,3 milliárd forint 2012-ben utalt, így 2014 május 31-én lejáró összeg van a SZÉP kártyákon.

Strandolni jó

A másik fontos változás a zsebek közötti átjárhatóság kiterjesztése volt, miszerint a szálláshely-szolgáltatás mellett idén júliustól már fürdő- és strandbelépőért is lehet a kártya mindhárom zsebéről fizetni.

Horváth Viktória idézte a Magyar Fürdőszövetség felmérését, miszerint a döntés eredményeképp az idei nyári főszezonban 66 százalékkal emelkedett a fürdők SZÉP kártyás forgalma a tavalyi évhez képest, tehát 1,2 millió fürdőjegyet vásároltak a kártyával.

Fontos időszak kezdődik nemsokára, hisz a következő hónapokban dől majd el, hogy a munkáltatók és a munkavállalók mely béren kívüli juttatási elemeket részesítik előnyben 2014-ben.

 

A turizmus számokban

A vendégforgalom utóbbi évekre jellemző növekvő tendenciája az idén is folytatódott a statisztikák szerint. Már tavaly is minden idők legmagasabb vendég- és vendégéjszaka számát, valamint bevételét regisztrálták a szálláshelyek az idei számok pedig még ezt is meghaladják.

Az első tíz hónapban 7,7 millió vendég 20 millió éjszakát töltött el kereskedelmi szálláshelyeinken. A vendégszám 5,3 százalékkal, a vendégéjszaka szám pedig 4,9 százalékkal haladta meg a 2012 azonos időszakában mért értéket.

A szállásdíjbevételek 9,3 százalékkal, ezen belül a külföldiektől és a belföldiektől származó bevételek kiegyenlítetten, egyaránt 9 százalékot meghaladó mértékben nőttek.

Horváth Viktória a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára szerint a belföldi turizmus erősödése azt eredményezi, hogy a hazai turizmus egyre kevésbé van kitéve a negatív külső hatásoknak. A magyar vendégek jellemzően a vidéki szolgáltatókat keresik fel, ezáltal az ő bevételeiket növelik, ez a kereslet náluk őriz meg, illetve teremt munkahelyeket – emelte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik