Pénzügy

Szerelem munka idején – szabad vagy tilos?

Ezt kell tudnia, ha kollégája iránt lobbant lángra a szíve.

A karácsonyi céges bulikon gyakran szövődnek új kapcsolatok. De mi történik, ha Kupido nem hagyja munkájukra koncentrálni hőseinket? Útjába állhat-e a mindent elsöprő szerelemnek a munkáltató? – teszi fel a kérdést Hajdu-Dudás Mária az Adózóna munkajogi szakértője cikkében.

A magánélethez való Alaptörvényben szabályozott jog a munkahelyen is megilleti a munkavállalókat, azaz jogszerűen létesíthetnek párkapcsolatot kollégájukkal, azt a munkáltató semmiféle belső szabályzattal nem tilthatja meg – szögezi le a cikk, amely rögtön elkezdi sorolni az ellenpéldákat.

Igazából szerelem

Egy reklámcégnél portásként dolgozó fiatalember és a szövegírással foglalkozó nő kapcsolatának megakadályozása érdekében például összeférhetetlenségi szabályt alkotott a munkáltatói jogkört gyakorló féltékeny munkahelyi vezető, és a fiatalembert ráadásul rendszeresen túlmunkára kötelezte (azon kicsinyes céltól vezérelve, hogy minél később érjen haza, és ne juthasson idő randevúra).

A történet végére a munkáltató az adott évben 250 óra rendkívüli munkavégzést (túlórát) rendelt el, kötelezte munkaszerződéstől eltérő munkahelyen történő munkavégzésre 44 beosztás szerinti munkanapon keresztül – kihasználva ezzel a maximális határokat. Azonban csalódnia kellett, a pár hamarosan bejelentette, hogy szabályzat ide vagy oda, ők bizony frigyre lépnek

A munka oltárán

Más lenne a helyzet, ha az udvarlás a munkavégzés rovására ment volna, vagy ha a flörtölés jóerkölcsbe ütközőnek minősíthető. Ám a munkaadó ebben az esetben sem a kettejük közötti kapcsolatot tilthatja meg, hanem felhívhatja figyelmüket kötelezettségük teljesítésére, és a mulasztás esetleges jogkövetkezményeire.

Be sem kérheti azokat az információkat, hogy ki kivel van. (Bár ez nyilván elég egyértelmű szokott lenni.) A munkavállalótól ugyanis csak olyan nyilatkozat kérhető, amely személyhez fűződő jogát nem sérti, és a munkaviszony létesítése, teljesítése vagy megszűnése szempontjából lényeges. Ebből következően a munkáltató nem írhatja elő a létrejött párkapcsolatok bejelentésének kötelezettségét.

Évvégi jutalom

A gyakorlatban az szokott leginkább problémát okozni, ha a pár kivételezik egymással, vagy olyan információkat oszt meg egymással, amelyeket nem lenne szabad (például, ha az egyikőjük vezető és kibeszéli a kollégákat a párjával).

Összességében: a munkavállaló köteles a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni, munkaideje alatt munkavégzés céljából, munkára képes állapotban a munkáltató rendelkezésére állni. Ha ez megvan, akkor lehet akármilyen szerelmes – vonja le a következtetést a jogász.

 

 

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik