Pénzügy

Ezek a bankok vonulhatnak ki Magyarországról

erste bank (erste bank, )
erste bank (erste bank, )

Feje tetejére fordíthatja a magyar bankpiacot, ha tényleg ez a négy bank vonul ki.

A következő fél-másfél évben a nyolc hazai nagybankból négy kivonulhat Magyarországról – mondta a Hír TV Bruttó című műsorában Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a megoldást részben a magyar tulajdonú kis- és középbankok szerepének erősítése jelenti, de az is elképzelhető, hogy új magyar hitelintézetek jönnek létre vagy veszik át a kivonuló nagybankok portfólióját. A jegybankelnök azt sem zárja ki, hogy a következő időszakban a keleti nyitás keretében új keleti, ázsiai bankok jönnek Magyarországra és lépnek a kivonuló külföldi pénzintézetek helyébe

Az nem derült ki, hogy Matolcsy György mely bankokra gondolt, de a Népszabadság e témában írt cikke szerint a négy között biztosan ott van az MKB. Anyabankja, a bajor Bayerische Landesbank 2009-ben kapott tízmilliárd eurós segítséget, amelyért cserébe a csoport átszervezését és annak részeként 2016-ig az MKB értékesítését vállalta.

A három fekete bárány

A lap szerint a leginkább azok a bankok esélyes jelöltek, amelyek nem vagy nem nagyon nyereségesek itt Magyarországon. Évek óta masszív veszteséggel küzd például a CIB, az Erste és a Raiffeisen. Ezek anyabankjainak vezetői pedig rendre beszólnak a kormánynak.

A CIB tulajdonosa, az Intesa Sanpaolo vezérigazgatója, Enrico Cucchiani például tavasszal rémálomnak nevezte a magyar pénzügyi szektor helyzetét, és kilátásba helyezte, hogy a csoport kész csökkenteni itteni aktivitását.

Időről időre keményen fogalmaznak az Erste és a Raiffeisen vezetői is, utóbbi bank esetében pedig november végén már arról szóltak a hírek, hogy több, magyar leánybankra érkezett ajánlatot is vizsgálnak Bécsben

Mit jelent mindez az ügyfeleknek?

A nagybankok számára nem járható út a csődjelentés, inkább az eladás vagy leépítés a valószínű. Egy bank eladásából az ügyfelek nagyjából annyit vesznek észre, hogy már nem az a név szerepel a havi számlaértesítőn vagy a bankfiók bejárata felett, mint korábban – így volt ez például az elmúlt egy évben a Banco Popolare vagy a Volksbank esetében is. Az átvevő bank persze követhet eltérő üzletpolitikát, de például a szerződések egyoldalú módosításában az átvevő bankot is ugyanúgy kötik a jogszabályok.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik