Pénzügy

Újabb cégeket gyanúsít a NAV

nav (nav)
nav (nav)

Négy budapesti és egy Fejér megyei cég is érintett a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemek létrehozása címén jogosulatlanul felvett állami- és uniós támogatások ügyében.

Október végén még csak egy budapesti és egy Heves megyei társaság volt érintett. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint a cégek 1,4 milliárd forint támogatást igényeltek, amelyből csaknem 480 millió forintot utaltak ki nekik. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ellenőrzése azonban megállapította, hogy a társaságok nem rendelkeztek a szükséges engedélyekkel, nem feleltek meg a gyümölcsfeldolgozáshoz szükséges előírásoknak és az üzemek technológiai rendszere sem megfelelő.

A NAV tájékoztatása szerint valamennyi cég mögött ugyanaz az elkövetői kör állt, amelynek tagjai a pályázatok benyújtásához szükséges gépeket offshore cégek révén biztosították. Arról is gondoskodtak, hogy őstermelőktől, illetve különböző külföldi és magyar társaságoktól beszállítói szándéknyilatkozatot szerezzenek. Az ügyben 75 pénzügyi nyomozó 32 helyszínen tartott házkutatást, lefoglalták az üzemek gépsorait és az érintett cégek könyvelési iratait. Hat férfit állítottak elő, őket gyanúsítottként hallgatták ki.

Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága nyomoz költségvetési csalás gyanúja miatt, eddig összesen 12 gyanúsított van. Az elkövetők 10 év börtönbüntetést is kaphatnak – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik