Pénzügy

Így változik a boltok nyitva tartása

A jövő héten jó sokan nem fogunk dolgozni, mert a két szombaton letudtuk a karácsony és a hétvége közötti napokat. Az üzletek is kicsit másképp lesznek nyitva, mint megszoktuk.

Arra szinte mérget lehet venni, hogy karácsonyig még folyamatosan tömve lesznek az üzletek, mert mindig rengetegen vásárolnak még az utolsó pillanatban is. S ráadásul az idén hat napos lesz az ünnep: aki ugyanis nincs folyamatos munkarendben, vagy ügyeletben, annak december 23 és 29 között nem kell bemennie.

Fotó: MTI / AP

Ez azonban nem azt jelenti, hogy hat napig csupa bezárt üzletet találnánk, mert karácsony kivételével hosszabb rövidebb ideig, de nyitva lesznek a boltok. Az ünnepi nyitva tartást pedig előre kifüggesztik. A Pénzcentrum.hu információi szerint egyébként általánosságban erre számíthatunk szombattól a jövő vasárnapig:

December 21. szombat munkanap (ez is a ledolgozás része), ezért az üzletek a szokásos hétköznapi rend szerint lesznek nyitva. Arra azonban lehet számítani, hogy lehetnek olyan üzletek is (elsősorban kisebbek), amelyek inkább a szombati nyitva tartás szerint működnek majd, vagyis a hétköznapokon megszokottnál korábban zárnak.

December, 22-én, vasárnapi nyitva tartásra számíthatunk.

December 23-án, hétfőn a boltok szintén a szokásos hétköznapi rend szerint lesznek nyitva. A Pénzcentrum.hu szerint akik hétfőre időzítik a nagybevásárlást, azoknak érdemes számolniuk azzal, hogy egyes boltokban hiányos készlettel találkozhatnak. Úgy vélik, könnyen elképzelhető, hogy hiány lesz egyes (alapvető) élelmiszerekből.

December 24-én, kedden a boltok kora délutánig, általában 14 óráig tartanak nyitva. A hipermarketektől a plázák butikjaiig gyakorlatilag minden üzlet 14 órakor zár. Délutántól már csak a non-stop kisboltokat találjuk nyitva.

December 25-én és 26-án, vagyis szerdán és csütörtökön az üzletek zárva tartanak. Csak a non-stop kisboltok, benzinkutak, virágboltok lehetnek nyitva.

December 27-én, pénteken az üzletek ismét a szokásos hétköznapi rend szerint nyitnak. Azaz a hipermarketek, nagy élelmiszerboltok reggel 6-tól, 7-től várják a vevőket, a plázák boltjai délelőtt 10-től lesznek nyitva.

December 28-án és 29-én, szombaton és vasárnap ismét a szokásos hétvégi nyitva tartási rend áll vissza.

A lap információi szerint a bankfiókok közül csak azok lesznek nyitva 24-én és 27-én, amelyek egyébként hétvégén is nyitva tartana (pl. plázákban), és karácsonyra mindenütt bezárnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik