Pénzügy

Betiltják a vékony cigarettát és a mentolosat

dohányzás (dohányzás)
dohányzás (dohányzás)

Ezeket a lépéseket határozta el az EU a dohányzás ellen.

Kompromisszumra jutott az Európai Parlament és a Tanács a dohánytermékekről szóló irányelvügyében, és ez nem sok jót jelent a dohányosok számára.

A tinikért teszik

Bár a felnőttek körében világszerte kevesebben gyújtanak rá, mint néhány évvel ezelőtt, a tizenévesek körében továbbra is hódít a dohányzás, aminek visszaszorítását célozza a dohánytermékekről szóló irányelv felülvizsgálata. A Tanács és az Európai Parlament most született megállapodása értelmében a cigaretták csomagolásának elején és hátulján is, a doboz felületének 65 százalékán a dohányzás egészségre gyakorolt ártalmairól szóló fényképes és szöveges figyelmeztetéseket kell majd elhelyezni. (Nálunk ez már ma is így van.)

A Bruxinfo összefoglalója szerint az új szabályok értelmében a tagállamok akár az egyencsomagolást is kötelezővé tehetik, megnehezítve a dohánytermékek márkázását.

Meglepő tilalmak

Az új szabályok a rúzsalakú, vagy egyéb, az átlagosnál kecsesebb és éppen ezért különösen a fiatal lányok számára vonzó cigarettákat is kivonják a forgalomból.

Betiltják a csokoládé, vagy vanília ízű és más ízesített dohánytermékeket is. Hasonló sors vár a mentolos ízű cigarettákra is, ezeket azonban csak egy 4 éves átmeneti időszakot követően vonják majd ki a forgalomból.

Egy cigipatron nem tartalmazhat több nikotint, mint egy csomag cigaretta. Az elektronikus cigarettán is egészségügyi figyelmeztetéseket kell elhelyezni. Ugyanazok a reklámkorlátozások lesznek érvényesek rájuk, mint a hagyományos dohánytermékekre.

A cigarettacsempészet megnehezítése végett a dohánytermékeket biztonsági hologramokkal kell majd ellátni, hogy EU-szerte nyomon lehessen követni a termékek útját.

A szabályok a cigaretták internetes árusításának betiltására is felhatalmazza a tagállamokat. Ha élnek ezzel az opcióval ezeknek az országoknak a fogyasztói nem vásárolhatnak interneten dohánytermékeket, illetve vásárolhatnak, de nem fogják leszállítani nekik a rendelést.

Az új jogszabály végleges elfogadásához még szavaznia kell az Európai Parlament plenárisának és a Tanácsnak is.

Szavazzon Ön is!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik