Pénzügy

Így bukhatja el az olcsóbb BKK-bérletet

Bkk-jegypénztár (jegypénztár, )
Bkk-jegypénztár (jegypénztár, )

Aki számlát kér BKK-bérletről munkahelye nevére, vagy cafetéria keretéből kéri a kifizetését, az továbbra is 10 500 forintért kapja – derül ki a hvg.hu cikkéből.

A Fővárosi Közgyűlés által novemberben elfogadott határozat szerint január elsejétől tizedével olcsóbb lesz a közösségi közlekedés, mint korábban. Azaz januártól 9500 forintért vásárolhatjuk meg a teljes árú felnőtt bérletet (Budapest-bérlet) 10 500 helyett, a kedvezményes éves bérlet  114 600 forint helyett 103 ezer forintba kerül majd. (A tanulók havi bérlete is 400 forinttal kevesebbe, 3450 forintba kerül, a nyugdíjasoké 3700 helyett 3330-ba).

A kedvezmény érvényes lesz a kiegészítő heti, kétheti, negyedéves és szemeszter bérletekre is, és a BKK becslése szerint mindez összesen csaknem 800 ezer embert érint majd.

Ez azonban nem igaz azokra a dolgozókra, akik nem maguknak veszik meg a bérleteket, hanem a munkáltatójuknak számlát kérnek a szolgáltatásról, vagy a cafeteria rendszerben választják ki a BKK-bérlet opciót – írja a hvg.hu.

A magán- és a céges bérletek közti különbségtétellel kapcsolatban a városházáról informálisan is csak annyit sikerült megtudnia a lapnak, hogy a rezsicsökkentést más területen sem terjesztették ki a cégekre.

Ezek az arányok most

A BKK adatai szerint a havi Budapest-bérletek mintegy 70 százalékát veszik meg magánszemélyek, 30 százalékát pedig közületek vásárolják meg. Tehát előbbiek olcsóbban, utóbbiak drágábban jutnának januártól bérlethez (feltéve, hogy az arányok nem változnak).

Az eltérés nagyobb az éves bérletek esetében, csak az előbbi arány több mint fordított: 16-20 százalékot vásárolnak csak a magánszemélyek, miközben 80-84 százalék közületi vásárló – közéjük tartoznak a cafeteriások is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik