Pénzügy

Karácsonyi ajándékot kapnak a vasutasok

vasút (vasút)
vasút (vasút)

Még karácsony előtt fejenként nettó 33 700 forint többletjuttatást kap 30 ezer vasúti dolgozó, amivel maradéktalanul teljesül a kormány korábbi vállalása; a vasutasok helytállását és az ágazat kiemelt fontosságát három év alatt összesen bruttó 5 milliárd forinttal ismerik el - tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a MÁV közös közleményben hétfőn az MTI-t.

A kormány és a VDSzSz Szolidaritás között 2011-ben megkötött kétoldalú megállapodás értelmében az idén összesen 2 milliárd forint pénzügyi ösztönzésben részesül mintegy 30 ezer vasutas. A kifizetésről Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Ungvári Csaba, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója és Gaskó István, a VDSzSz Szolidaritás elnöke írt alá megállapodást hétfőn.

A pénzügyi ösztönzés fedezetét a költségvetésben elkülönített forrás biztosítja. A közlemény szerint a munkájukkal kiérdemelt összegeket a vállalati átszervezések vagy vonalátadások miatt a MÁV-csoport más vállalataihoz vagy a GYSEV-hez került vasutasok is megkapják. A forrásból a vezető beosztású munkatársak nem részesülnek.

A közleményben emlékeztetnek: Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke 2011 novemberében állapodott meg arról, hogy három év alatt összesen 5 milliárd forintot fizetnek ki a vasúti dolgozóknak. Az érintett munkavállalók az első 1 milliárd forintot már tavalyelőtt, a tavalyi évre eső 2 milliárd forintot pedig tavaly decemberben megkapták.

A kormány a vasutasok példás helytállását és a legnagyobb foglalkoztatók közé tartozó vasúti ágazat kiemelt fontosságát ismeri el a pénzügyi ösztönzéssel – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik