Pénzügy

Jó hír: olcsóbb lesz a Diákhitel

diákhitel (diákhitel)
diákhitel (diákhitel)

Az eddigi legalacsonyabb lesz a felsőoktatási tanulmányokhoz igénybe vehető kölcsön kamata. A Diákhitel2-nél azonban a hallgatókat nem érinti ez a változás.

A hazai hallgatói hitelezés történetének eddigi legalacsonyabb szintjére csökken mind a Diákhitel1, mind a Diákhitel2 kamata. Igaz, utóbbi változás a hallgatókat nem érinti.

Diákerszény

Ennyi lesz a kamat jövőre az első félévben

A szabad felhasználású Diákhitel1 kamata 6,5 százalékban, a kötött felhasználású Diákhitel2-ét 7,75 százalékban állapították meg a 2014. január 1-je és június 30-a közötti időszakra. A kamatot egyébként mindig fél évre határozzák meg. A kötött felhasználású, csak a tandíjra költhető Diákhitel2-nél ez azonban nem jelent változást a hallgatóknak, mivel az állami kamattámogatás mellett nekik továbbra is fix 2 százalék a kamat.

A Diákhitel felvehető összegei változatlanok: a szabad felhasználású Diákhitel1 konstrukciónál havi 15 és 50 ezer forint közötti összeg igényelhető, míg a kizárólag képzési díjra fordítható Diákhitel2 felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj.

Kamattörténelem

A Diákhitel kamatának változása jól leköveti a piac mozgását. 2001-ben indult a program, 9,50 százalékos kamattal, s például 2004-ben, amikor csak drágábban lehetett pénzt szerezni a piacról, megugrott a ráta, 11,95 százalékra. 2006-ban, a piac konszolidációja után újra lecsökkent a kamat, 9,50 százalékra. A válság miatt dráguló forrásköltségek miatt viszont 2009 első félévében 11 százalékra kúszott fel, majd a csökkenő piaci kamatlábakat követve 2009 júliusától 10,5 százalékra mérséklődött. 2011. június 1-jétől 2012. december 31-ig már csak 8 százalékos volt az érvényes kamatláb, jelenleg pedig 7,5 százalék a Diákhitel1 kamata, amiből 1 százaléknyit faragnak jövőre. (Forrás: Wikipédia)

Így működik

A társaság kommentárja szerint ezt a kedvező kamatot következetes finanszírozási politika mellett tudták elérni, amihez hozzájárult az ügyfelek fizetési fegyelme is.

A Diákhitel Központ Zrt. a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait kizárólag a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett, a költségvetést nem terhelve. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat hosszú lejáratú kölcsönök formájában a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-től, valamint nemzetközi speciális finanszírozó intézménytől, az Európai Beruházási Banktól szerzi be a Társaság. Mindezen túl meghatározó elem továbbra is a nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül történő forrásbevonás is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik