Pénzügy

Egyes bankok tesznek a békéltetésre

hiteles (hiteles, )
hiteles (hiteles, )

A közelmúltban három pénzintézet, a Sopron Bank, a Banco Primus és az FHB is elutasította a Pénzügyi Békéltető Testület ajánlását. Mindhárom esetben devizahiteles vitás ügyek peren kívüli rendezését szerette volna elérni a testület.

A Pénzügy Békéltető Testület (PBT) 2011 júliusa óta létezik. Azzal a céllal hozták létre, hogy a pénzügyi szervezetek és az ügyfelek között megszaporodott vitás ügyeket gyorsan és olcsón, vagyis a bíróság igénybe vétele nélkül rendezni lehessen. A PBT ajánlást fogalmaz meg, amit nem kötelező elfogadniuk a feleknek. Ám ha egy szolgáltató 60 napon belül nem tesz eleget az ajánlásnak, az ügyet nyilvánosságra hozza a testület. Most 3 bank is felkerült erre a feketelistára – hívta fel a figyelmet az Azénpénzem.hu. Mindhárom devizahiteles ügyben.

Nem a végtörlesztésre

Az egyik ügyben az adós 2008-ban vett fel 29 millió forintnak megfelelő értékű svájci frank hitelt a Sopron Banktól, amire 2011-ben végtörlesztési igényt nyújtott be. A hitel szabad felhasználású jelzáloghitel volt, és az adós a vállalkozásának nyújtott belőle tagi kölcsönt. Pont emiatt nem fogadta be a bank a végtörlesztést, mondván, hogy ebben az esetben az adós nem minősül pénzügyi fogyasztónak.

A PBT azonban egyetértett az adós érvelésével, hogy az nem önálló gazdasági tevékenység, ha valaki tagi kölcsönt ad a saját vállalkozásának. A testület szerint tehát a banknak be kellett volna fogadnia a végtörlesztést, ezt azonban a bank újfent visszautasította. Vagyis a bíróságon folytatódhat a bizonytalan kimenetelű ügy.

Nincs béke devizahitel ügyben

Vétó a költségek forintosítására

A Banco Primus egy devizaalapú autóhitellel kapcsolatos PBT ajánlást hagyott figyelmen kívül. A felek többek között abban nem értettek egyet, jogos-e, hogy a bank az adminisztrációs költségeket és a biztosítási díjat is svájci frankban tartja nyilván és a kamatot is e szerint számolja. Ebben a kérdésben a banknak kellett volna engednie, mert a testület kimondta, hogy tisztességtelen volt a forintban felmerült költségeket svájci frankban megszabni. A bank azonban nem volt hajlandó rá, hogy ezt a csorbát utólag kiköszörülje.

Egy levelet sem voltak hajlandóak elküldeni

A lap által kiemelt harmadik ügyben az FHB-nak csak annyi dolga lett volna, hogy a testület ajánlása szerint az egyenlegközlő levelet a törvényi előírásokhoz igazítsa. Vagyis hogy küldjön értesítést az adósnak az aktuális kamatperiódus kezdetéről, a kamat nagyságáról, a módosítás napjáról, és indokolja, miért lett akkora a kamat, amekkora. De a bank ezt sem teljesítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik