Pénzügy

A 4-es metró megmozgatta a lakásárakat

4-es metró (4-es metró)
4-es metró (4-es metró)

Az év végén valószínűleg nem lesz nagy meglepetés az ingatlanpiacon, de azért vannak olyan változások, amikről vevőként és eladóként is érdemes tudni. Hogy minél jobb pozícióból alkudjon!

Országos szinten a szeptemberi hónap volt kiugró az ingatlan-értékesítésben, az október és a november már nyomába sem ért – derül ki a Duna House ingatlanpiaci áttekintéséből. De nézzük, mi újság Dél-Budán?

Nem csak a téglaépítésű lakásokat keresik

A Balla Ingatlanirodák elemzése a dél-budai ingatlanforgalmat vesézi ki részletesebben. E szerint még mindig a 45-60 négyzetméteres lakás a favorit, de nem kizárólag a téglaépítésű-gázfűtésest keresik a vevők az idei év végén.

Töretlenül népszerű a XI. kerület, mely szerintük a legkeresettebbnek számít a budai kerületek között, és ahol a legkevésbé érezhető a válság okozta visszaesés az áraknál is.

Újbudán továbbra is a 45-60 négyzetméteres alapterületű, minimum másfél szobás lakások a legkeresettebbek. Ebbe a körbe azonban nem csak a téglaépítésű, gázfűtéses ingatlanok tartoznak bele – állapottól függetlenül -, hanem a panellakások is. Paneleket 12 millió forintos árszintig, téglalakásokat 23 millióig keresnek, míg a kerületben található házakat 40 millió forintos eladási árig vásárolják a vevők.

A XXII. kerületben pedig a 8-13 milliós ingatlanokra a legnagyobb kereslet, de itt is a 45-60 négyzetméteres lakásméret a legkedveltebb, attól függetlenül, hogy panelről vagy téglalakásról, felújítottról vagy felújítandóról van szó.

A téglaépítésű családi házaknál a kereslet felső értékhatára Budafok-Tétényben már mérsékeltebb, mint a XI. kerületben: valahol 20-30 millió forint között húzódik – tette még hozzá a Balla Ingatlanirodák régióvezetője.

A felújítandó is vonzóbb

Érdekes változás a tavalyi év óta, hogy a dél-budai felújítandó lakásokra is egyre nagyobb a kereslet. Az ingatlanos cég szerint ennek az lehet oka, hogy rájöttek a vevők: jóval olcsóbban jutnak hozzá egy ilyen ingatlanhoz, mint egy felújítotthoz. Az új és újszerű ingatlanoknál is elsősorban a közepes méretű lakások a keresettek.

A 4-es metró a hívószó

A cég szakértője, Nagy Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy tapasztalatai szerint egy ideje különösen nagy az érdeklődés a 4-es metró nyomvonala környékén elhelyezkedő ingatlanokra. Ennek hatására 45-60 négyzetméteres téglalakásoknál 3-4 százalékkal nőttek az árak a megállók környékén. Viszont érdekes, hogy a panellakásoknál ez a tendencia még nem érezhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik